Hjälp

QR-kod

Under alla tips så ser du en liten kryptisk ruta. Detta är en form av streckkod som används flitigt i den mobila världen. Koden läses av med ett speciellt program, exempelvis Barcode Scanner, som utnyttjar telefonens kamera för att scanna bilden. Själva streckkoden kan innehålla lite olika typer av information, men det vanligaste är en länk. I stället för att skriva in en lång och krånglig länk manuellt, scannar man helt enkelt av QR-koden och hamnar direkt på rätt ställe. Här på Diamondroid används QR-koden för att öppna applikationens sida i Market, så att du snabbt och lätt kan ladda ner den i din telefon.

Vad är root?

När du köper en Androidtelefon är den i regel låst för att begränsa risken för skador på operativsystem och viktiga filer. När du rootar telefonen, skaffar du dig administratörsrättigheter (detta är i princip Androids motsvarighet till jailbreak på en iPhone). Det innebär att du kan göra vad du vill, t ex köra program som har långt större befogenheter än normalt, eller installera någon av de hemsnickrade ROM:ar som finns (olika versioner av Android). En anpassad ROM är ofta optimerad för att bättre dra nytta av telefonens hårdvara.

Det kan vara allt från komplicerat till trivialt att roota telefonen, det beror lite på vad det är för modell. Därför är det svårt att skriva en generell guide. Google är en bra startpunkt för att finna hjälp, och Addictivetips har guider till många olika telefoner. Notera att det inte är helt riskfritt, det förekommer fall då folk fått sina telefoner ”brickade”, dvs obrukbara.

Det du bör tänka på är att en rootad telefon kan öppna upp för andra säkerhetsproblem. När du ger en app administratörsrättigheter så kan programmet göra i princip vad som helst med din telefon. Ett program som utger sig för att göra en sak, kan i själva verket göra något helt annat i hemlighet, så en smula sunt förnuft kan vara på sin plats.

Superuser är en vakthund som hjälper dig att hålla koll på de program som vill ha alla rättigheter. Med appen installerad behöver du inte bekymra dig för att ett program ska få tillgång till administratörsrättigheter utan din vetskap.

Frysa applikationer

När man fryser en applikation så gömmer man den för systemet. Effekten blir att din telefon tror att du har avinstallerat programmet. Det kan vara användbart om telefontillverkaren proppat telefonen full med bloatware (program som du inte bett om och som kan vara svåra att avinstallera). För att frysa appar måste du ha en rootad telefon. Om du vill ha tillbaka appen är det bara att tina upp den igen, då återställs data och inställningar också.

Ett program som kan frysa appar heter Titanium Backup Pro, men på Market finns det flera billigare program som gör samma sak. Ett exempel är App Quarantine.

Rättigheter (permissions)

På senaste tiden har det kommit flera rapporter om att appar läcker information. Här är en. Men för att en applikation ska kunna läcka något överhuvudtaget, måste den först och främst få access till informationen. Och det finns bara en person som kan ge den tillstånd till detta!

Så här funkar det:

Innan du kan installera en applikation från Market, måste du godkänna de rättigheter som programmet vill ha tillgång till. Rättigheterna är ett lager av säkerhet som påverkar hur applikationen kan interagera med telefonens mjuk- och hårdvara.

Det är lätt hänt att man bara klickar bort den här rutan. Gör inte det. Det är viktigt att läsa vad som faktiskt står. Google har gjort det så enkelt att till och med den mest tekniskt inkompetente personen ska kunna förstå, så det finns egentligen inga ursäkter.

Exempel: Du laddar ned ett spel. De rättigheter spelet vill ha är att kunna koppla upp sig mot nätet, få kontroll över kameran, kunna spela in ljud, ringa, skicka sms och få tillgång till dina kontakter. I teorin kan nu applikationen ringa upp dyra betalnummer och skicka SMS utan din vetskap. Den kan avlyssna dig och ta bilder som sedan kan slussas vidare till en server någonstans på nätet. Den kan kopiera alla dina kontakter och sedan spamma dina vänner med sms och e-post.

Det är därför det är så viktigt att läsa igenom vad applikationen vill ha tillgång till. Fundera på om du tycker att kraven är rimliga. Och om du tvekar, installera inte appen. Det finns nästan alltid fler alternativ på Market, och kanske kan du hitta något som inte kräver lika många rättigheter för att fungera.

En alternativ lösning är att använda ett program som kan redigera installerade applikationers rättigheter. Permissions Denied kan blockera valfria, och LBE Security Service ligger i bakgrunden och spärrar tillgången till vissa utvalda (integritetskänsliga) rättigheter.

Permissions Denied blockerar rättigheterna helt och hållet, vilket kan få vissa program att krascha. LBE Security Service  fungerar lite annorlunda. När en app kräver någonting så matar LBE appen med tom eller påhittad data, vilket gör att programmet tror att det fått igenom sitt krav. På så vis kraschar inte appen. De bägge apparna kompletterar varandra, då Permissions Denied kan spärra vilken jämrans rättighet som helst, medan LBE bara spärrar de rättigheter  programmets tillverkare tycker känns nödvändiga. Dessa appar kräver dock en rootad telefon.

Autokill

I Android får applikationer själva bestämma när de ska exekveras. De reagerar på särskilda omständigheter, t ex när telefonen startat upp, om nätuppkopplingen förändras, när kameraknappen trycks ned etc. Ofta är det här helt legitimt, och en del program skulle inte fungera som det var tänkt annars. Men det finns också många applikationer som inte alls har några särskilda skäl till varför de ständigt ska få vara igång.

Det går att installera särskilda program vars enda uppgift är att döda processer som man inte vill ha igång. De brukar kallas för Autokillers. Nackdelen med denna typ av program är att de drar batteri – programmen de stänger av är ju designade att starta sig själva, så den logiska konsekvensen blir att Autokill-appen stänger ner program som sedan startar sig själva – om och om igen…

Om du har rootat din telefon finns det emellertid en lösning. Du kan då redigera de triggers som aktiverar applikationerna. Exempel på program som hjälper dig med detta är ROM Toolbox och Gemini App Manager.

Ett varningens ord bara: ta en Nandroid-backup av telefonen innan du börjar experimentera – i synnerhet om du tänker ge dig på några systemapplikationer!