Din personliga integritet hos Diamondroid

Den information som Diamondroid får in via privata meddelanden (namn, epost, innehåll etc) kommer ALDRIG att vidarebefodras till tredje part.

För att värna mina besökares integritet har jag slängt ut Google Analytics och använder nu istället Piwik, ett analysprogram med öppen källkod som körs på min egen server. Det innebär att all besöksdata stannar hos mig. Min plan är att försöka hålla mig borta från Google i den mån det går.

Genom att kryssa ur denna ruta kan du blockera Piwik på Diamondroid:

Du bör vara medveten om att Google registrerar varenda steg du tar på webben om du besöker sidor som använder sig av deras tjänster (och det gör väldigt många webbplatser). Detsamma gäller många sociala nätverk som till exempel Facebook, Twitter etc. Det är med andra ord svårt att komma undan spårning, även om du bara är en vanlig surfare som själv inte använder någon av tjänsterna privat.

Detta kan för övrigt vara värt att tänka på nästa gång du laddar ned en applikation med någon slags gratis (moln)tjänst inblandad. Det finns alltid skäl till att ett företag erbjuder gratis tjänster, och det du betalar med är ofta din personliga integritet. Det gamla uttrycket ”Det finns ingen gratis lunch” gäller med andra ord fortfarande.

Eftersom jag själv inte tycker om att bli spårad och analyserad ned till minsta atom, tycker jag att det är bäst att vara ärlig om hur man kan undvika detsamma. Notera att de här tipsen gäller dig som surfar till Diamondroid via en vanlig dator. Använder du telefonen så kan du läsa mer här. Ett hett tips rakt av är att installera AdAway, som filtrerar bort en massa snokare.

Ghostery1. Det absolut enklaste sättet att undvika spårning, är att ladda ned tillägget Ghostery till din webbläsare (finns för bl a Firefox och Internet Explorer). Programmet rensar bort en mängd spårningsfunktioner från sidor du besöker, inklusive Google och Facebook. Det är också ett bra sätt att få reda på hur många snokare det egentligen finns där ute (= en oerhörd mängd).

2. Du kan använda en så kallad proxy. Det är ett enkelt sätt att byta ut ditt eget IP mot ett annat, men det är tyvärr inte särskilt säkert, och den som satt upp proxyservern kan också vara nyfiken och spara användarnamn och lösenord på vägen. Läs mer hos Wikipedia.

3. Använd Tor. Läs mer på projektets egen hemsida.

Mullvad4. Använd en VPN-tjänst (Virtual Private Network). Då startar du ett program på din dator, som upprättar en krypterad tunnel mellan dig och tjänstens server. All utgående och inkommande trafik går sedan genom tunneln, och skickas vidare från VPN-tjänstens server med deras IP som utgående nummer. För utomstående ögon ser det alltså ut som om din trafik kommer någon annanstans ifrån. Den kan inte spåras tillbaka till dig, om du använder en VPN-tjänst med hög integritet (som t ex Mullvad). Inte ens din egen Internetleverantör kan se vad som pågår, eftersom all trafik är krypterad. Tänk bara på att även om du använder en VPN-tjänst, kan du fortfarande identifieras via kakor, inloggningar och liknande. Läs mer om VPN och om Mullvad.

5. Om du är intresserad av att kontrollera det ständiga flödet av in- och utgående trafik i din telefon, så finns det många tips här på Diamondroid. Läs mer i dessa kategorier: Personlig integritet, Privatliv och Säkerhet.