Töm telefonen på onödiga appar som inte går att avinstallera

Android[NIVÅ: HÖG] – Om du nyligen har köpt en Samsungtelefon (t ex en Galaxy Note 3…) så kanske du har märkt att telefonen – bokstavligt talat – är proppfull med skräp som Samsung i sin oändliga visdom har bestämt att du ska använda. Lyckligtvis är det inte så svårt att få bort eländet.

Det rör sig alltså om appar och tjänster som ändå ingen tycks bry sig om, kanske för att det inte handlar om ett fritt val utan något man blir påtvingad – Samsungs förinstallerade appar går nämligen inte att avinstallera.

Problemet med dessa appar (eller problemet med hela Android, egentligen), är att du som vanligt inte har någon som helst kontroll. Samsungs appar har ju förstås tillgång till det mesta i din lur, och det vare sig du använder dem eller ej.

Det fina är att din telefon klarar sig förbluffande bra utan alla dessa appar – andra tillverkares telefoner fungerar ju alldeles utmärkt utan att vara infekterade av Samsung.

Även om du har en rootad telefon, vilket är det som krävs för att bli av med skiten, och inte är någon nybörjare, så är det förenat med en viss osäkerhet att på eget bevåg plocka bort systemapplikationer – det är helt enkelt klurigt att veta vad som är säkert att ta bort och vad som kommer att orsaka mer eller mindre komplicerade problem.

Problemets lösning

För att själv slippa ta reda på vilka appar som måste finnas kvar, kan du styra din webbläsare till XDA Developers, och ladda ned filen som finns länkad i artikeln. Passa också på att LÄSA hela inlägget, eftersom där finns viktig information som kan vara bra att veta innan du sätter igång. Till exempel råder jag dig att läsa igenom listan över de appar som kommer raderas. OBS! Scriptet raderar inte bara Samsungs egna applikationer, utan en rad andra appar, exempelvis från Google. För mig är det mumma, men du kanske har andra preferenser.

Den nedladdade ZIP-filen ska inte packas upp, utan placeras som den är på det interna eller externa minneskortet. Arkivet innehåller ett script som rensar bort det skräp som är säkert att ta bort (vilket inkluderar det förbannade Knox). Om det finns en app i listan som du vill ha kvar, så får du ta bort den ur scriptet.

OBS! Scriptet är anpassat för Samsung Galaxy Note 3, men funkar säkert för fler Samsungtelefoner. För att vara på den säkra sidan kan du söka efter listor på appar som går att ta bort från din egen telefonmodell, och därpå uppdatera scriptet med dessa (läs om detta längre ner i texten).

Innan du exekverar scriptet så bör du göra en nandroidbackup, och kanske även en manuell backup av alla appar och filer som finns i scriptet (eller åtminstone en full backup med hjälp av Titanium Backup Pro). Om du senare skulle behöva någon av de raderade apparna är det betydligt enklare att återställa just bara den, än att tvingas återställa en hel nandroid-backup.
För att komma åt filerna manuellt behöver du en filhanterare, och då skulle jag rekommendera Solid Explorer som är riktigt, riktigt bra. Det finns även ett arkiv som innehåller alla appar, som du kan ladda ned från artikeln på XDA.

Starta sedan om din telefon – håll in volym-upp, startknappen och hemknappen samtidigt tills du kommer till ditt recoveryläge. Om du inte har installerat ett själv gör du det först, t ex TWRP. Välj ”Install zip” eller något liknande, och leta upp filen på ditt minneskort. När installationen är klar kan du starta om telefonen, och om allt gått som det ska så har du nu en betydligt mer slimmad telefon.

Bonus – redigera scriptet själv

Som bonus kan du dessutom redigera scriptet själv. Packa upp zip-filen och öppna META-INF / com / google / android / updater-script. Det är ganska självförklarande hur du lägger till poster i dokumentet. Notera dock att appen måste heta exakt det den heter i din telefon, annars kommer det inte funka. Du kan kolla upp appnamnet med t ex Solid Explorer eller en annan filhanterare, och sedan kika under exempelvis  System root / system / app, som är den plats där appar som användaren inte kan avinstallera förvaras.

Taggar:, , , , , , ,

Ett svar till “Töm telefonen på onödiga appar som inte går att avinstallera”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php:58 Stack trace: #0 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php on line 58