Använd ett riktigt tangentbord med din Android

Du som är på resande fot kan egentligen lämna din laptop hemma. En telefon med en hyggligt stor display och ett litet portabelt tangentbord kan i många fall ersätta datorn helt och hållet.

Bärbar vs mobil

En bärbar dator har alltid varit lite för mycket att släpa på, hur liten och tunn den än är. Och sedan pekplattor och mobiltelefoner med stor display (läs: Androidtelefoner) gjort entré, finns det inte längre några skäl för fritidsresenären att släpa på flera kilo teknik.

Men några längre texter vill man förstås inte skriva på displayens tangentbord. Lösningen blir att ta med sig ett litet portabelt tangentbord istället.

Ett mycket litet tangentbord

Jag har under en tid sonderat terrängen i jakt på ett tangentbord som både är smidigt och dessutom skönt att skriva på.
Gemensamt för många små tangentbord är nämligen att de är så oerhört pilliga. Tangenterna tycks vara skapade för en målgrupp som är tre äpplen höga, och ingenjörerna verkar tro att varenda jäkla knapp måste finnas där för att kunderna inte ska löpa amok i butiken. Resultatet blir ständiga felskrivningar och en tangentbordslayout som i bästa fall stämmer överens med den man är van vid.

Foto: Kjell & Company

Foto: Kjell & Company

Hos Kjell & Company finns ett ultraportabelt tangentbord (bilden ovanför) med det något oglamourösa namnet ”Bluetooth keyboard”. Men för blott 199 kr får du ett tangentbord som mäter 24 cm på längden, 13 cm på höjden och 6,5 mm på tjocken. Visst, det hade möjligtvis kunnat vara något mindre, men å andra sidan låter måtten större än vad de är, och du får dessutom en uppsättning FULLSTORA tangenter som är sköna att skriva på – vilket faktiskt inte är någon självklarhet när det handlar om tangentbord.
Priset är det inget fel på heller – detta är det billigaste användningsbara tangentbord med bluetooth som jag hittat.

Tangentbordet saknar mus, men eftersom du har en pekskärm och förhoppningsvis åtminstone ett finger till hands, är det egentligen inte nödvändigt. Detta spar dessutom plats.

Vikten ligger på 185 gram, vilket är marginellt mer än vad min Samsung Galaxy Note 3 väger – tillsammans väger de 353 gram. Försök hitta en bärbar dator med den vikten…

Följande snabbtangenter finns tillgängliga:

Hem (leder till hemskärmen)
Ljusstyrka, upp och ned
Visa/dölja telefonens inbyggda tangentbord (fungerar inte)
Okänd knapp, som heller inte gör något
Sök
Webbläsare
Uppspelningsknappar för ljud/film
Ljud av/på
Volym
Låsa telefonen

Kortkommandon

Appar som mediespelare och ordbehandlare har (i de fall jag testat) stöd för vanliga kortkommandon. Det betyder att du kan använda en ordbehandlare i din Androidtelefon och fortfarande köra vanliga datorkommandon (ctrl + någonting) för att redigera texten, så som du är van vid från andra mer fullfjädrade program. Detta är väldigt smidigt, i synnerhet eftersom just mus saknas.

Parningsakten

Innan du kan börja skriva måste tangentbordet introduceras för telefonen, så kallad pairing. Tangentbordet gifter sig så att säga med din Android, och lovar evig trohet – tills du väljer att para ihop det med något annat. En vacker historia med ett verklighetstroget slut, med andra ord.

Ihopkopplingen med en Android är föredömligt enkel. Slå bara på Bluetooth i telefonen och tryck på ”Connect” på tangentbordet. Efter nån sekund dyker enheten upp i luren. En rad med tecken dyker upp på displayen; dessa ska du skriva på tangentbordet följt av retur. Färdigt!

Minus: Inget utbytbart batteri och problem med ÅÄÖ

Det finns tyvärr lite smolk i glädjebägaren: tangentbordet laddas via en USB-kabel. Men när batteriet en dag börjar säcka ihop kan man inte själv byta ut det. Detta är en trist begränsning. Sedan verkar svenska tecken inte fungera direkt ur kartong.

ÅÄÖ med BT Keyboard Swedish

För att få svenska tecken måste du ladda ned och aktivera gratisappen BT Keyboard Swedish (läs mer om hur du byter tangentbord).

Detta är ett tangentbord som tillför svenska tecken. Det ingår mjukvarutangenter om du temporärt vill växla över till att skriva på telefonen, men de är inga man vill använda för längre texter. Detta innebär tyvärr att du måste in i inställningarna och manuellt växla tillbaka till dina vanliga mjukvarutangenter (System settings / Controls / Language and input / Keyboards and input methods) om du vill skriva på telefonens display igen.

ÅÄÖ med External Keyboard Helper

Du kan också ladda ned programmet External Keyboard Helper som har många fina inställningsmöjligheter för krånglande tangentbord, inklusive förmågan att mappa om tangenter. Den finns in en demoversion att pröva, med den irriterande begränsningen att appen skriver ut ”(DEMO VERSION!)” mitt i den text man skriver efter ungefär var femte ord.

External Keyboard Helper kan känna av när du slår på ditt trådlösa tangentbord. Tyvärr går det inte att välja inmatningsenhet automatiskt, då detta är spärrat av säkerhetsskäl. Men det är en bit på vägen iallafall.

Det går lika bra med läsplatta!

I texten ovanför refererar jag för det mesta till en Androidtelefon, men tangentbordet går förstås precis lika bra att använda till en läsplatta.

Betyg: ★★★★½
Läs mer om Bluetooth Keyboard
Kostnad: 199 kr

Taggar:,

3 Responses till “Använd ett riktigt tangentbord med din Android”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php:58 Stack trace: #0 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php on line 58