Guide: Bli av med Google – del 1

Om du tror att du är herre över din egen mobiltelefon är du tyvärr grundlurad. Din Android lever ett eget liv, och den som sitter vid ratten är ingen mindre än mästersnokaren Google!

Vill du ha ett privatliv?

I kampen om sitt privatliv måste man ibland ta en del beslut som inte är så bekväma. Personligen har jag med tiden känt en stegrande olustkänsla av att gå omkring med storebror Google i fickan, och ganska tidigt började jag därför labba med olika sätt för att få kontroll över innehållet i min egen telefon.

För det är just detta som är problemet: när du har en Androidtelefon verkar det som om Google tror att de äger både telefonen och dig. Och vad de pysslar med där nere i djupet får man ta reda på själv. På så vis kommer insikten oftast när det redan är för sent.

Jag har ingen utbildning inom data och jag kan inte skriva en rad kod, men jag tycker om att ta reda på saker och att lösa problem. Och jag är intresserad av teknik. När något stör eller gäckar mig, kan jag ägna ofattbart mycket tid åt att komma runt problemet. Och Googles oblyga approach till mitt och andra människors privatliv har stört mig länge nog.

Med det sagt så inser jag så klart att det troligtvis finns många luckor i åtgärdspaketet. Google har så många kanaler och verkar på så många nivåer att det är hart när omöjligt att slippa undan – och det alldeles oavsett om man använder deras tjänster eller ej. Många appar har till exempel Google Analytics, Ad Sense eller andra snokare inbakade. Men kan jag strö åtminstone lite grus i maskineriet så är det en bra början!

På köpet kan du kontrollera alla andra applikationer också – något som det definitivt är värt att lägga möda på.

Har du själv tips, råd eller relevant kritik får du väldigt gärna lämna en kommentar! Och är det något steg som känns luddigt är det bara att säga till så ska jag, i den mån jag kan, försöka förklara det bättre.

Jag har tyvärr insett att guiden kommer bli alldeles för lång för att rymmas i ett enda inlägg. Mitt löfte om att det ”snart skulle komma” har därför inte kunnat infriats, så nu publicerar jag det lite pö om pö istället. Jag har också dragit ner på ambitionerna att göra en guide för noviser. Då skulle det ta en månad till att bli klar.

Bli av med Google – del 1

Det fina med Android är att det är baserat på öppen källkod. Är du inte nöjd med systemet du har, kan du (ganska) enkelt installera ett nytt. Och det bästa sättet att bli av med mästersnokaren Google, är just att kasta ut den version av Android som följde med telefonen – och med det även Googles appar.

Det finns mängder av andra Androidversioner att välja på. Gemensamt för de flesta är att de utvecklas av entusiaster, det vill säga vanliga privatpersoner som snickrar ihop eller modifierar mjukvaran på sin fritid.
Detta kan låta avskräckande, men man ska akta sig för att blanda ihop privatpersoner med amatörer. Faktum är att en custom rom inte helt sällan är bättre och mer strömlinjeformad än den version av Android som kommer från fabrik. En telefon från Samsung är ju till exempel proppad med en massa onödiga appar som ingen bett om, och som dessutom inte ens går att avinstallera (så kallad bloatware).

I den här guiden tänkte jag steg för steg gå igenom vad jag själv vidtagit för åtgärder för att kasta ut Google och andra snokare ur min telefon. Notera att garantin för telefonen förverkas om du labbar med systemet. Skulle du behöva lämna in din telefon på en garantireparation så går det dock att reversera processen.

Jag har försökt förklara det hela så enkelt och utförligt som möjligt, men det går inte att sticka under stol med att det är en delvis komplicerad process, åtminstone för en person som inte har något teknikintresse eller saknar erfarenhet av datorer eller smarta telefoner.
Observera också att du givetvis genomför detta på egen risk. I sällsynta fall kan något givetvis gå snett, och det kan skada telefonen – även om det är väldigt ovanligt.

Fördelarna med att kasta ut Google är att inte alltid behöva känna en krypande känsla av att någon annan (i det här fallet ett multinationellt jätteföretag med oklar agenda, vars databaser amerikansk underrättelsetjänst har tillgång till) hela tiden vet exakt vad du pysslar med. Nackdelarna är att det blir lite mer bök, och att alla appar inte kommer finnas tillgängliga. Det gäller speciellt betalapplikationer. Jag tycker personligen att fördelarna överväger nackdelarna, men det är en smaksak, och till syvenede och sist är det upp till var och en att fundera på om det är rimligt att sälja sin själ för möjligheten att kunna spela Angry Birds.

[UPPDATERING: Du kommer behöva en filhanterare. Installera denna och de andra apparna när du laddat ned dem, med undantag för Xposed och XPrivacy (som du ska spara på minneskortet)! Gör sedan en ny säkerhetskopia med Titanium Backup. Läs dock först uppdateringen om backup!
Andra uppdaterade delar är XPosed, XPrivacy, webbläsare och e-postklient, samt nedladdning av ROM.]

Innehållsförteckning:

1. Förberedelser

1.1. Ladda ned användbara appar
1.2. Ladda ned en custom rom
1.3. Gör en backup av telefonen med hjälp av Titanium Backup

2. Roota telefonen och installera en custom recovery

2.1. Roota telefonen
2.2. För dig med en Samsung-telefon: säkerhetskopiera EFS-katalogen!
2.3. Installera en custom recovery

3. Gör en Nandroid-backup

1. Förberedelser

Innan vi drar ur proppen på allvar, skulle jag vilja rekommendera dig att ladda ned ett par användbara appar. Installera dem eller spara ned dem på minneskortet. Två av dem (Titanium backup och Logging Test App) kostar pengar, men det är de å andra sidan värda. Titanium Backup köper du via appens hemsida, Logging Test App måste dessvärre köpas via Google Play.

Om du vill handla via Google Play så är ett hett tips att använda ett tillfälligt kontokort, t ex Spendon. Det kan du köpa kontant på Pressbyrån eller  7-eleven. Vi vill helst slippa använda ditt ordinare kontokort, eftersom du då måste uppge ditt riktiga namn och adress. Dessa uppgifter lägger Google förstås vantarna på, och de kommer att kopplas till din telefon och dess unika ID-nummer.

1.1Ladda ned användbara appar

Installera apparna när du laddat ned dem – med undantag för XPosed och XPrivacy!

 1. Titanium Backup Pro – installeras
  Titanium BackupEtt fruktansvärt användbart program för att göra backup av applikationer – med mera. Kostar ca 40 kr vilket kan låta mycket för en app, men den är värt varenda spänn och mer därtill. Går att köpa från Google Play, eller via PayPal från hemsidan (rekommenderas).
  Köp här: http://matrixrewriter.com/android/
 2. App Quarantine
  App QuarantineLättanvänt program för att ”frysa” appar. Titanium Backup kan också frysa applikationer, men det blir mer överskådligt i App Quarantine.
  Ladda ned hos 1mobile.
 3. AfWall+
  AFWall+En brandvägg som ger dig kontroll över vilka applikationer som får ge sig ut på Internet. Oerhört nödvändig!
  Finns hos F-Droid.
 4. ROM Manager
  ROM ManagerAppen gör det enkelt att ladda ned och installera såväl en custom recovery som olika Androidversioner.
  Finns hos www.clockworkmod.com.
 5. XPosed
  Detta är ett ramverk som gör det möjligt att installera bl a XPrivacy.
  Laddas ned via XDA. Ladda ned den i skrivande stund senaste versionen, v2.1.4. Ladda även ned XPosed Disabler! Spara filerna i en katalog på minneskortet.
 6. XPrivacy
  XPrivacyDenna app kommer bli din grindvakt i kampen om din privata data. Fungerar ungefär som PDroid, men kan spärra tillgång till data på en betydligt djupare nivå.
  Laddas ned här. Beroende på vad du laddat ned för ROM, och vilken version av Jelly Bean den har, ska du även ladda ned en fix. Du hittar nedladdningen ganska långt ned på sidan. Spara filerna i en katalog på minneskortet.
 7. Logging Test App
  En säkerhetsapplikation av TrevE, mannen som drog ner brallorna på Carrier IQ och därmed en rad mobiloperatörer runt om i världen. Upptäcker snokare och kan täppa till hålen. Finns i en gratisversion för att scanna luren, men för att kunna rensa bort skräpet så måste man betala en knapp dollar. Tyvärr finns Pro-versionen enbart för nedladdning hos Google Play.
 8. Solid Explorer
  Solid ExplorerDet här är en riktigt bra, snygg och lättanvänd filhanterare som jag varmt rekommenderar. Den kommer i en 14-dagars pröva på-version, sedan måste du betala. Appen kostar lite över tian, men om du inte vill handla via Google så är enda alternativet AndroidPit, och då via Paypal. På grund av avgifter och omkostnader lägger Android Pit på några euro – totalpriset blir ca 5 euro. Men det är fortfarande inte mycket pengar, och appen är värd det priset också.
  Tycker du att det är för dyrt, så kan det vara skönt att veta att filhanterare är stapelvara, det finns hundratals olika varianter, och många är helt gratis. Exempelvis Astro, Ghost Commander, ES File Explorer mfl. Ladda ned apparna med t ex 1Mobile Market.

Jag rekommenderar även följande appar:

 1. F-Droid
  F-DroidAlternativ butik vars appar är baserade på öppen källkod. Du kan själv filtrera bort appar som använder sig av olika analys- och annonsfunktioner.
  Finns här: https://f-droid.org/FDroid.apk
 2. AdAway
  Ad AwayProgram som blockerar en mängd snokare. Läs mer här!
  Finns hos F-Droid.
 3. Offline Calendar
  Ser till att kalendern behålls just offline – det vill säga osynkad och därmed privat.
  Finns hos F-Droid.
 4. DNS Changer
  DNS ChangerFör att ändra DNS-servrar (standard är naturligtvis Googles egna). DNS är adressregistret på Internet. Din telefon anropar en DNS-server när du skriver in en webbadress i din webbläsare. Om du anropar Googles DNS-servrar vet de precis var du surfar. Läs mer här!
  Finns hos Google Play.
 5. 1Mobile Market
  1 Mobile MarketAlternativ butik (kan laddas ner från mobilen utan registrering).
  Finns här: http://1mobile.com/search.php?keywords=1Mobile+Market
 6. Luks manager
  Luks ManagerKryptering som påminner om True Crypt. Läs mer här!
  Finns hos 1mobile Market.
 7. Firefox eller Opera Classic
  FirefoxAnvänd inte den inbyggda webbläsaren, den är inte särskilt bra ändå. Ladda hellre ned Firefox eller Opera Classic.
  Finns hos exempelvis 1mobile Market.
 8. AquaMail
  Aqua_Mail_iconBetydligt bättre e-postklient än den inbyggda. Kostar några kronor, men är väl värd sitt pris.
  Kan laddas ned och köpas via appens hemsida. Läs gärna min recension av AquaMail.

1.2 – Ladda ned en custom ROM

Du behöver naturligtvis hitta en så kallad custom ROM, dvs en alternativ version av Android. Eftersom alla telefoner kräver en version som är anpassad efter just sin specifika modell, är det svårt att rekommendera något generellt. Men CyanogenMod är en populär variant, och de stöder en rad telefonmodeller från en mängd tillverkare.
Du kan börja leta på deras hemsida. Välj helst en ROM som är ”stable”, dvs betecknad som hyfsat klar.

Guiden bygger på att du använder en JellyBean-ROM, v4.0-4.3. Jag själv, som har en Samsung Galaxy S3, har laddat ned en Avatar-variant. Sök på JellyBean ROM och versionsnummer tillsammans med din telefonmodell och ”custom rom” så lär det säkert dyka upp något intressant. XDAs forum är också vara en bra startpunkt.

När du hittat en lämplig ROM laddar du ned den. Packa INTE upp filen, utan spara den på telefonens minneskort.

1.3. Gör en backup av telefonen med hjälp av Titanium Backup

1.3.1. Se till att det finns ledigt uttrymme på minneskortet. Jag rekommenderar att du säkerhetskopierar till ett externt kort. På så vis har du alltid kvar kopian om något dumt skulle hända med telefonen.

1.3.2. Starta Titanium Backup Pro.

1.3.3. Tryck på telefonens Meny-knapp och välj ”Preferences”.

1.3.4. Om du vill spara din säkerhetskopia på ett externt minneskort väljer du ”Backup folder location”.

1.3.5. Gå tillbaka till appens startskärm och tryck sedan på Meny-knappen igen. Välj ”Batch actions” och sedan ”Backup all user apps”. Detta gör en säkerhetskopia av alla de appar du laddat ned, även de köpta. Om du vill inkludera systemapplikationerna så väljer du ”Backup all user apps + system data”.

System data kan vara bra, i synnerhet de poster som är markerade med gul text i listan under ”Backup/restore”. Det är bland annat WiFi-lösenord, SMS, bokmärken etc.

1.3.6. Sist men inte minst ska vi skapa en säkerhetskopia av själva Titanium Backup. Gå till appens startskärm och tryck på Meny-knappen. Rulla allra längst ned och välj ”Create update.zip”. Kryssa för alternativet längst ned, så filen sparas med namnet ”TitaniumBackup” istället. Detta gör det enklare att hitta filen på minneskortet, och så riskerar du inte att spara över den med andra ”update.zip”-filer senare.

2. Roota telefonen och installera en custom recovery

2.1Roota telefonen

För att du ska kunna ta kontrollen över din telefon krävs det att du rootar den. Du kan läsa mer om root här!
Tyvärr är det svårt att hålla i handen även på den här punkten, så metoden för att roota din telefon måste du finna själv. Sök på din telefonmodell och ordet root. Här finns root för en mängd telefoner, och du kan även pröva lyckan med Super One Click Root.

Det är i regel en oerhört enkel process, när man bara fått klart för sig hur det hela går till. Det kan ju låta som en idiotsak att skriva – allt är ju lättare när man fattar – men faktum är att det hela ser mer komplicerat ut än vad det är, i synnerhet om man aldrig gjort det förr. Min rekommendation är att läsa instruktionerna till punkt och pricka och göra exakt det som står.

Vissa metoder för att roota telefonen inkluderar en recovery. Om inte, får du gå vidare till steg 2.3. Du som har en Samsung-telefon gör dock bäst i att inte hoppa över nästa steg…

2.2För dig med en Samsung-telefon: säkerhetskopiera EFS-katalogen!

EFS-katalogen är en välsäkrad katalog i din telefon. Den innehåller bland annat information om ditt IMEI-nummer. En Samsung-telefon som flashas med en ny ROM kan dock tappa dessa inställningar, och har man då ingen backup så är det bara att skicka iväg den på reparation. Jag kan inte nog understryka hur oerhört viktigt detta steg är – jag talar nämligen av egen erfarenhet.

Hos AndroidFlip finns en utmärkt instruktion (på engelska) hur det hela går till.

2.3Installera en custom recovery

Rom ManagerEn custom recovery är ett läge som du kan starta innan själva operativsystemet laddats in. En recovery används bland annat för att skapa eller återställa en fullständig säkerhetskopia av hela telefonen – med system och allt. Du kan också flasha (installera) nedladdade rommar (versioner av Android) härifrån.
Enklaste sättet är att installera ROM Manager och göra det därifrån. Programmet kräver givetvis en rootad telefon, så se till att ordna det steget först.

3. Gör en Nandroid-backup

När du är klar med installationen i steg 2.3 är det dags att göra din första Nandroid-backup. Se till att det finns utrymme kvar på minneskortet, 1 GB räcker gott och väl.

3.1. Stäng av telefonen.

3.2. Håll in hem-knappen (den stora knappen i mitten längst ned på telefonen), power-knappen och volym upp.

Clockwork Mod3.3. Håll in knapparna tills du hamnar på en skärm med liten text. Den ser ut ungefär som Windows gjorde på det mörka 80-talet. Du navigerar med fingret som vanligt, eller också med volymknapparna; ned för att förflytta dig nedåt i menyn och vice versa, och power-knappen för att göra ett menyval.

3.4. Välj menyvalet ”Backup and restore”. Sedan väljer du ”Backup”. Nu skapas en säkerhetskopia av din telefon så som den ser ut i sin originalform. När det hela är överstökat skickas du tillbaka till huvudmenyn och kan välja ”Reboot” för att starta om telefonen.

I del 2 av guiden går vi igenom hur du installerar din nya ROM, hur du ställer in den och hur du återställer dina säkerhetskopierade appar och installerar säkerhetsprogrammen.

Taggar:, , , , , , ,

5 Responses till “Guide: Bli av med Google – del 1”


 1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php:58 Stack trace: #0 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php on line 58