Ajöss Google!

No-Google-PlayJag har haft en lång frånvaro från Diamondroid. För att vara ärlig har jag haft en rejäl svacka när det gäller Android. Jag har helt enkelt blivit så fruktansvärt trött och besviken på Google, att det fått mig att överväga att ge upp Android helt och hållet.

För mig kom droppen när jag blev varse om att Google installerat ny synkroniseringsfunktionalitet i min telefon. Jag använder inga Google-appar förutom Google Play. Jag har installerat en brandvägg i min telefon. Jag kör Pdroid för att förhindra läckage av personlig data. Och jag har stängt av synk, eftersom jag inte är det minsta intresserad av att ”backa upp” min personliga data hos Google. Men dessa nya funktioner smögs på sedvanligt Googlemanér in bakom min rygg, installerades utan att meddela mig och slogs dessutom på utan att först fråga mig om lov. Och innan jag hunnit begripa vad som hänt, så hade en mängd synnerligen privat information förts över från min telefon till Googles moln.
Listigt förstås. Och jävligt, jävligt fult.

Men hur gick då detta till? Jo, via den trojanska hästen Google Play!

Från Wikipedia:
”En trojansk häst eller trojan är ett datorprogram som utger sig för att vara till nytta eller nöje, men som gör något annat när det lurat en användare att installera eller köra det.”

Det är ju exakt det som hänt här. Google Play är en applikation som i den vanliga användarens ögon är avsedd att ladda ned appar med. Men vad den gängse Androidaanvändaren högst sannolikt inte känner till, är att Google Play också kan installera ny funktionalitet i telefonen. Det gör den utan att meddela sig, och börjar sedan tanka över personlig data till en server någon helt annanstans utan att först fråga om lov. När användaren kommer underfund med det hela, så är det förstås redan för sent. Datan finns redan hos Google, och eftersom användaren inte själv (så vitt jag vet) kan komma åt den, så har användaren heller ingen kontroll.

Om du frågar Google är detta naturligtvis en tjänst, någonting som är bra för dig. Google gör det för att de är schyssta och goda och vill dig väl. Och kanske, som en parantes med liten skrift undanstoppat långt ner i ett svårläsligt integritetsavtal på sökjättens hemsida, för att de plötsligt får tillgång till en enorm mängd privat data som de inte haft tillgång till förut…

För min del saknar Google redan trovärdighet, inte minst med den senaste tidens övervakningsskandal, men det här var droppen som fick bägaren att rinna över. Det är över för mig. Jag vill inte längre ha med dem att göra.

Men jag gillar ju innerst inne Android. iOS är alldeles för begränsat och trist, och Windows är inte ens ett alternativ. Så vad göra? Kan man använda Android utan att ständigt ha Google hängande över axeln? Jo, det går faktiskt alldeles utmärkt. Och vill du lära dig hur, så finns det all anledning att återkomma!

2 Responses till “Ajöss Google!”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php:58 Stack trace: #0 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php on line 58