Kii Keyboard utmanar jättarna

Kii Keyboard är ett tangentbord som jag tror kan bli en seriös utmanare till mer etablerade stjärnor som Smart Keyboard Pro och Swype. Att skriva på Kii känns nästan för bra.

När jag började använda min första Androidtelefon blev jag bestört över hur eländig den var att skriva på. Det medföljande tangentbordet var en mardröm, och jag kastade lystna blickar på mina vänners Appletelefoner. Idag har mobilutvecklingen sedan länge sprungit förbi iPhone, och iOS känns närmast antikt jämfört med Android. Jag har en iPhone som jobbtelefon och jag måste säga att tangentbordet i senaste iOS är på samma beklämmande nivå som det var i min första Androidtelefon – och det har gått tre år sedan dess.

Jag har hittills använt Smart Keyboard Pro, men nu är det nog dags att kasta appen överbord. Smart Keyboard har en miljon inställningar, men lider fortfarande av – efter flera uppdateringar och mycket gnäll bland kommentarerna – små pauser när man börjar skriva. Det är helt bedrövligt, och drar ner Smart Keyboard i smutsen. Något sådant finns det förstås inte skymten av i Kii.

Faktum är att Kii, trots avsaknad av mer avancerade textinställningar, är betydligt bättre på att rätta felstavade ord än något tangentbord jag testat tidigare. Även när jag anstränger mig för att skriva fel blir det rätt. Även pricksäkerheten när man skriver ord som inte finns med i ordlistan är hög. Det är helt enkelt sjukt imponerande. (När jag prövar Go Keyboard på samma sätt, ser det ut som om en grav dyslektiker skrivit texten.)

Design

Det finns stora möjligheter att skräddarsy utseendet på tangentbordet genom att själv välja stil, storlek och färg på tangenternas typsnitt.

Appen kan vidare skicka iväg dig till Google Play för att ladda ner extra typsnitt, eller så kan den leta efter typsnitt som används i andra appar. Du kan ändra tangenternas storlek och deras horisontella och vertikala mellanrum, och det finns teman att ladda ner för den som inte gillar tangentbordets generella utseende.

Ett annat smart drag med Kii är att den använder sig av andra tillverkares extraunktioner. Exempelvis Emoji (grafiksymboler) drivs av en plugin som är gjord för Handscent, och teman kan användas från en rad olika tangentbordsapplikationer. Det gör att det finns hur mycket som helst att ladda ned.

När man skriver poppar det upp stora förhandsvisningar av de tecken man trycker på (se bilden ovanför). Detta upplevde jag som mycket störande, men det är en funktion som lyckligtvis går att stänga av.

Funktioner

Kii har enligt uppgift stöd för 34 språk, däribland svenska. Du laddar ned den svenska ordboken från Play; sök efter Kii Swedish Dictionary. Ordboken installeras separat, men blir sedan tillgänglig inifrån appens inställningar för språk. Poängen med att ladda ned en ordbok är att Kii då kan hjälpa dig att rätta felstavade ord medan du skriver. Läs mer om tangentbord till Android här.

Kii har stöd för Emoji, men jag kan inte se några utskrivna symboler, vilket gör funktionen ganska meningslös.

Det finns swipe, så att man kan bilda ord genom att svepa med fingret över de bokstäver som ingår i ordet man vill skriva. Jag kan dock inte svara på om det funkar bra, eftersom jag aldrig fastnat för tekniken.

För den med pekplatta eller en lur med stor skärm finns det möjlighet till ”tumtangenter” med eller utan färgindelning, dvs ett tangentbord som är delat på mitten så att du enklare kan skriva med tummarna.

När det gäller automatisk rättning, går Kii tillbaka till orden i ordlistan när man trycker på delete-knappen. Det gör det lätt att välja ett annat ord om Kii mot förmodan råkat välja fel. Det går också att klicka på vilket ord som helst i texten för att få upp det i ordlistan. Använder du en engelsk ordlista föreslår Kii ord som bör passa med det du just skrev (innan du ens hunnit påbörja nästa ord). Är det en tillräckligt banal mening kan du alltså bara trycka på de föreslagna orden och behöver inte skriva ett enda tecken själv!

Nackdelar

Tangetbordet känns än så länge lite instabilt och buggigt. Exempelvis förstår inte appen att det ska vara stor bokstav om du manuellt skriver ett ord efter en redan utsatt punkt, och det finns en del andra mindre buggar. Men så är det också bara en beta än så länge.

Den största nackdelen med Kii Keyboard är att appen vill ha tillgång till Internet. Ett tangentbord kan ju i teorin logga allt du skriver och sedan skicka det vidare någon annanstans. Jag påstår inte att Kii har några sådana planer, det vore nog självmord, men jag kan ändå inte frigöra mig från känslan av obehag inför detta faktum. Dessutom kommer gratisappen vid release att ha annonser, vilket bara gör det hela ändå mer tvivelaktigt. Hellre då en strypt version som lockar till köp med bra premiumfunktioner. Jag skulle med andra ord inte själv använda Kii om jag inte kunde blockera det via Droidwall eller AFWall+.

Med det sagt tycker jag ändå att Kii känns som en frisk fläkt i tangentbordsvärlden, och jag kommer definitivt att följa den kommande utvecklingen.

Betyg: ★★★★½
Ladda ned Kii Keyboard!
Kostnad: Gratis beta, men betalversion kommer.

Taggar:, , , , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar