AFWall+ ersätter Droidwall

För den som vill behålla åtminstone ett uns privatliv, är en brandvägg i telefonen ett måste. Och då menar jag inte en app som blockerar oönskade samtal, utan en som ser till att bara godkända program får tillgång till nätet. De flesta som har en dator inser vikten av en brandvägg, men av någon märklig anledning verkar det inte lika viktigt när det gäller telefonen, trots att den allt mer och mer ersätter datorn som förvaringsplats för en ansenlig mängd högst privat data.

Appen Droidwall har länge varit det som gäller för den som vill ha en pålitlig brandvägg till Android, men appen utvecklas inte längre då upphovsmannen sålt den till säkerhetsföretaget Avast. Som tur är har XDA-medlemmen Ukanth tagit upp facklan. I oktober tidigare i år lanserade han AFWall+, en gratis brandvägg baserad på Droidwall, men som lanseras med öppen källkod. Appen kräver dock precis som sin föregångare att telefonen är rootad.

Den som tidigare använt Droidwall kommer känna igen sig i upplägget, som dock fått sig en och annan ny finess. Bland de nya funktionera kan nämnas möjligheten att exportera sina regler till minneskortet. De kan givetvis senare importeras tillbaka. Tyvärr går det bara att spara en uppsättning regler, men det kanske blir möjligt att skapa fler profiler framöver. En annan ny funktion är en sökruta som gör det enkelt att hitta en särskild app.
Ytterligare en fin funktion är att AFWall+ separerar mobildata från mobildata under roaming. Med andra ord behöver du inte ändra på några inställningar bara för att du råkar vara utomlands.

Ett problem med Droidwall är att det finns ett oövervakat glapp när telefonen precis startat upp. Under några ögonblick när Droidwall håller på att kicka igång är brandväggen inaktiv. Detta rör sig bara om några sekunder, men under denna korta tid kan en och annan app hinna ringa hem. Detta problem ska enligt uppgift vara åtgärdat i AFWall+.

På det hela taget känns det bra med en ny brandvägg, och det ska bli spännande att se vad som händer med en pigg och aktiv utvecklare. Med det sagt bör du ha i åtanke att detta är en applikation under konstruktion, och att den därför kan ha en del buggar. Jag avstår därför att lämna något betyg just nu, utan får återkomma till detta när en skarp version är klar.
Under tiden kan du följa arbetet och ladda ned appen i tråden hos XDA.

Ladda ned AFWall+
Kostnad: Gratis.
Övrigt: Kräver root.

Taggar:, , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Guide: Bli av med Google – del 2 | Diamondroid - 20 augusti 2013

    […] Läs mer om AFWall+ här! (Obs! Sedan texten skrevs har appen blivit mer stabil.) […]

Lämna en kommentar