Program som fixar bilderna del 3: Photo Editor

Photo Editor är den tredje appen i min lilla följetong om bildbehandling på Androiden. Den här applikationen är ingen charmör som vänder sig till den som vill ha enklast möjliga redigering eller en massa häftiga retroeffekter. Vill du däremot kunna styra effekterna själv, och därtill ha möjlighet att redigera även stora bilder, så är detta appen för dig.

Funktioner

Basfunktionerna i Photo Editor är färgbalans, kurvor, röda ögon-fix, rotering, beskärning samt möjligheten att ändra bildstorlek. Det finns även möjlighet att rita med fingret på bilden. Applikationen kan alltså även hantera stora bilder – min mobilkamera tar bilderna i 8MP, och Photo Editor har inga problem att redigera eller spara ner bilder av den storleken. Det är en egenskap som gör att appen skiljer sig från mängden.

Appen har även kameraläge och inbyggd filhanterare för att kunna leta upp bilder på minneskortet. En trevlig extrafunktion är möjligheten att lätt rumstrera om i huvudmenyn, dvs flytta runt olika val som du ofta använder. Det gör programmet mycket smidigare att jobba med.

Ramar

Appen har flera olika typer av ramar, och du kan själv ställa in tjocklek och färg på samtliga, vilket är en funktion som skiljer programmet från de övriga i serien.

Text och bild

Att lägga in text och bild i fotografier, är en funktion som är ganska styvmoderligt behandlad i andra program jag testat. Därför blev jag positivt överraskad av alla möjligheter Photo Editor bjuder på!

Bild: Det finns goda möjligheter att lägga in bilder på dina fotografier, vilket är användbart om du t ex vill vattenmärka ditt alster med en logotyp (appen har stöd för genomskinlig PNG). Det går att lägga in flera olika bilder samtidigt, och så länge du är kvar i redigeringsläget går det att ändra bildernas placering i djup – dvs placering över eller under varandra – samt  storlek, rotering och opacitet.

Text: Till skillnad från tidigare appar, så är även textläget utmärkt väl genomfört i Photo Editor, som har en hel liten textstudio. Det finns mängder av funktioner för att skapa text, och det går att spara dina egna inställningar, så du slipper göra samma jobb nästa gång. För att utöka möjligheten att skapa snygga texter, går det att stoppa ned TTF-fonter i Photo Editors katalog på minneskortet. Genomtänkt och väl utfört!

Filter

Photo Editor har 20 stycken filter, vilket är ganska klent jämfört med många konkurrenter. Trots det är den här sektionen både appens styrka och dess svaghet.

Effekterna skiljer sig en smula från de andra programmen, i det att de mer påminner om filtermenyn i Photoshop. Den som letar efter en massa balla retroeffekter göre sig icke besvär, det finns en handfull, men i övrigt är det, för att ta ett par exempel, gammainställningar, oskärpa, skärpa, spegling av bilden, reflektion, runda hörn, samt ett antal basfilter som sepia och svartvitt. Det är lite tråkigt, och gör att man blir beroende av andra appar om man vill fixa snygga bilder för exempelvis Instagram.

De flesta funktioner går att applicera både med markeringsverktyg och pensel – dvs du målar effekten med fingret. Detta är en förbaskat trevlig funktion som gör det mycket enklare att fixa till bilden precis som man vill ha den. Det går även att ångra i flera steg om du råkar göra fel.
Markeringsverktyget går att flytta, skala och invertera. Det innebär att du kan påverka antingen hela bilden, centrum eller bara periferin. Bra om du ska jobba med oskärpa eller vinjettering

Begränsningar

Programmets begränsningar ligger i antalet fotoeffekter. Den som vill använda appen som ett alternativ för t ex Instagrams inbyggda effekter, har tyvärr inte mycket att hämta. De få färgfilter som finns är ganska oanvändbara för detta syfte.

Kostnad

Photo Editor finns i en generös annonsfinansierad gratisversion. För att slippa annonserna får du betala 20 kr. Observera att det inte ger några extra funktioner, utan tar enbart bort reklamen. Trots avsaknaden av vettiga effekter känns programmet väl värt sitt pris. Det är ett kraftfully litet bildbehandlingsprogram. att ha i fickan.

Betyg: ★★★★½
Ladda ned Photo Editor!
Kostnad: Gratis, men finns utan annonser för ca 20 kr.

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar