Program som fixar bilderna del 1: PicsPlay

Först ut i serien om bildbehandling på Android, är PicsPlay. Programmets styrka är dels användargränssnittet, som känns jobbat och logiskt, samt den stora mängden filter.
En bra detalj är möjligheten att sätta transparens på applicerade filter, vilket gör det enklare att bestämma effekt. Det finns också en snabbknapp för att slå av och på filtret, vilket gör det lätt att jämföra med originalet.

Funktioner

Time Matrix.

PicsPlay har fyra olika kategorier; filter, redigering, färg & kurvor, samt ramar och vinjetter.

Redigering

Du kan redigera bilden genom att beskära och rotera, samt justera kontrast, ljus, färg, vitbalans och dra i kurvor och histogram. Det finns även texturer (semitransparenta bilder som lägger sig ovanpå på bilden för att simulera olika typer av struktur eller patina), vinjettering och diverse ramar. En rolig extrafunktion är Time Matrix, där du kan dra i ett tidsreglage, varpå appen sållar ut lämpliga retrofilter som passar det årtionde du valt.

Filter

Programmet är späckat med filter i många olika kategorier, t ex vintage, porträttfoto och olika scener. Gratisversionen har 110 filter (enligt uppgift, jag har inte orkat räkna), men köper du appen får du 90 till, exempelvis HDR, simulering av olika filmer och svartvita filter. Totalt alltså 200 filter!

Det är mycket lätt att välja ut en passande effekt. När du öppnat en bild och går in i filterläge, ser du en en liten tumnagel av bilden med den valda kategoris filter. När du sedan valt ett, är det bara att svepa med fingret för att kolla in nästa. Detta gör det mycket enkelt att testa olika filter på samma bild. Hittar du en variant som ser särskilt bra ut, kan du spara den som favorit. Dina favoriter hamnar sedan i en egen lättåtkomlig filterkategori.

Begränsningar

Oskärpa och simulerat skärpedjup finns bara via förinställda effektfilter, vilket är en trist begränsning som givetvis påverkar flexibiliteten. Även ramarna lämnar en del i övrigt att önska. När andra program (exempelvis PicShop) har manuellt inställningsbar tjocklek, är ramarna i Picsplay förinställda, och det är dessutom klent med användbara varianter.

Kostnad

Programmet finns i en generös gratisversion. Begränsningarna ligger i antalet filter samt en maxupplösning på 1024×768 pixlar. Pro-versionen kostar 28 kr och inkluderar fem extra effektkategorier kategorier med totalt 90 filter, samt en maxupplösning på 2048 pixlar (4,2 megapixel). Betalversionen saknar givetvis också de annonser som syns i gratisappen.

I appsammanhang är 28 spänn lite saftigt, men du får å andra sidan mycket för pengarna, och jag tycker att programmet är väl värt sitt pris.

Betyg: ★★★★½
Ladda ned PicsPlay!
Kostnad: Gratis.

Taggar:, , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Att redigera bilder på en Android | Diamondroid - 3 juli 2012

    […] om de närmaste dagarna, och som gör fotograferande med telefonen till ett rent nöje.Läs mer:Del 1: PicsPlay Del 2: PicShopgoogle_ad_client = "ca-pub-3979128181637658"; /* Diamondroid 468×60 text/bild */ […]

Lämna en kommentar