Kryptera telefonen med LUKS Manager

Även om det fanns en del spännande lurar för tio år sedan, hade man nog inte kunnat tänka sig att telefonen skulle ha en så central plats i livet bara ett decennium senare. Då var telefonen fortfarande i fokus, och i bästa fall fanns det exotiska extrafunktioner som surf och e-post. Nu går vi omkring med en kraftfull dator i fickformat (som i bästa fall har en acceptabel telefonfunktion), späckad med privat och potentiellt känslig information. Med andra ord: behovet att kunna kryptera sin telefon har aldrig varit större.

I senaste versionen av Android kan du kryptera hela telefonen, den blir obrukbar om du inte kan låsa upp den. Har du en tidigare version av Android så är LUKS Manager ett intressant alternativ. Appen kan närmast beskrivas som en True Crypt-liknande lösning för Android (men det ska noteras att LUKS och TrueCrypt inte är kompatibla med varandra).

Istället för att kryptera enstaka filer, skapar man en enda AES-krypterad fil i lämplig storlek. Denna fil kan sedan monteras som en virtuell volym, och dyker då upp i formen av en vanlig katalog på minneskortet. Fördelen med detta är att du kan läsa och skriva till katalogen direkt, utan att behöva kryptera eller dekryptera varje enstaka fil. Med andra ord kan du t ex fylla mappen med filmer, och så länge volymen är monterad kan du komma åt dem från din videospelare. Allt som läses eller skrivs till volymen krypteras eller dekrypteras med en gång, utan väntetider. LUKS har en inbyggd, begränsad filhanterare, men en monterad volym kan öppnas från vilken filhanterare som helst.

Tidigare krävdes speciella omständigheter för att kunna installera och använda LUKS Manager, men appen är sedan dess omgjord och fungerar nu på fler system. Du behöver dock fortfarande en rootad telefon.

Betyg: ★★★★½
Ladda ned LUKS Manager!
Läs mer om LUKS och LUKS Manager.
Kostnad:
Gratis.

Taggar:, , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Guide: Bli av med Google – del 1 | Diamondroid - 7 augusti 2013

    […] manager Kryptering som påminner om True Crypt. Läs mer här! Finns hos […]

Lämna en kommentar