Guide: Förenkla livet med en delad kalender

De senaste dagarna har jag pysslat med att få igång en delad kalender i min Android. En delad kalender är ypperligt om du enkelt vill få koll på vad t ex andra familjemedlemmar har inbokat i sina scheman. Det är en ganska smal sak att komma igång om man vill använda Google, Yahoo eller någon annan jätte som gärna vill veta allt du har för dig. Men om man tycker att ens privatliv är personligt, hur gör man då?

Det finns en standard som kallas CalDAV, som gör att en klient kan komma åt kalenderdata via en fjärrserver. På så vis kan en eller flera enheter dela på en kalender. Problemet är bara att Android inte stöder CalDAV. Överhuvudtaget är det rätt snålt med alternativ. Man kan förmoda att det beror på att Google helst vill att du använder deras e-posttjänst.
Vill man ändå använda CalDAV får man köpa en applikation i Google Play. Jag använder CalDAV-Sync som kostar ca 19 kr, och trots att det är en beta så fungerar den alldeles utmärkt.

Nu hade jag turen att råka ha en kompis som kör en OS X-server med CalDAV påslaget. Han ordnade ett konto åt mig, och inom loppet av fem minuter var jag igång. Guiden förutsätter alltså att du betalar för tjänsten, har en egen server eller kan hitta någon bekant som kan fixa det åt dig gratis.

Efter CalDAV-guiden följer en instruktion för hur du gör samma sak med Googles gratistjänst!

1. Starta CalDAV-Sync. Välj Create new account. Fyll i uppgifterna som du fått från serveradministratören.

2. Tryck på Go to accounts & sync. Du kommer nu till den allmäna inställningsskärmen för konton och synkronisering (bilden till höger). Klicka på ditt nyskapade konto.

3. Välj Edit account settings. Här kan du bland annat ställa in hur ofta din kalender ska synkroniseras.

4. Öppna kalenderappen. Välj Inställningar, sedan Kalendrar. Markera den nya delade kalendern. Du kan ha flera parallella kalendrar aktiverade samtidigt, posterna skiljs åt med olika färg.

Alternativ: Dela säng med Google

Förberedande steg

1. Öppna en webbläsare och logga in på ditt Google-konto. Högst upp på skärmen ser du en mörkgrå rad med olika tjänster. Välj Kalender.

2. I vänstermenyn ser du din kalender under Mina kalendrar. När du rullar över namnet så dyker det upp en liten pil till höger om namnet. Klicka på den och välj Dela den här kalendern.

3. Skriv in epost-adresserna till den eller de personer du vill dela kalendern med. Det måste vara Gmail-adresser, dvs personen du vill dela kalendern med måste också ha ett Google-konto. Glöm inte att ange personens privilegier. Ska personen kunna skapa poster i kalendern, väljer du Göra ändringar i händelser. Glöm inte att spara!

Ställ in din Androidtelefon:

1. Den andra personen måste ha lagt till det aktuella kontot under Inställningar / Konton och synkning. Alltså, det konto som du just delat kalendern med och givit privilegier till. I normala fall är det personens vanliga Google-konto.

2. Öppna kalenderapplikationen. Klicka på Inställningar. Klicka på Kalendrar, och välj sedan vilka kalendrar som ska visas. Du kan visa flera samtidigt, t ex din privata jämte den delade.

Den delade kalendern ska dyka upp i den andra persones telefon helt automagiskt. Det är emellertid inte alls säkert att den gör det. För mig dök det inte upp någon delad kalender hur jag än gjorde. Efter mycket om och men och läsande på olika forum, fick jag tipset att installera Business Calendar. Jag gjorde det, drog igång appen och vips hade jag tillgång till den delade kalendern. Därefter dök den också upp i den vanliga kalenderapplikationen. Stöter du på problem kan du alltså testa detta.

(Systemet känns minst sagt buggigt. Det är dock möjligt att detta är fixat i senare versioner av Android, själv kör jag fortfarande på v2.3)

Ställ in en iPhone:

1. Gå in under Inställningar. Rulla ner till E-post, kontakter, kalendrar.

2. Tryck på Lägg till konto.

3. Välj Gmail.

4. Skriv in dina kontouppgifter och tryck på Nästa. Ange vilka tjänster du vill använda på nästa skärm och tryck sedan på Spara.
Om du vill använda den delade kalendern som förval, kan du rulla ned till Kalendrar och klicka på Förvald kalender. Markera den kalendern som ska vara förstahandsvalet när du gör nya poster.

5. Öppna kalender-appen. Klicka på Kalendrar längst uppe i vänstra hörnet.

6. Markera de kalendrar du vill se.

När du gör en ny post i kalendern så väljer du din delade kalender under valet Kalender.

För att dela en CalDAV-kalender gör du i stort sett samma sak, men istället för att välja Gmail i steg 2, väljer du Annat och sedan Lägg till CalDAV-konto.

Att lägga till en delad Google-kalender i en iPhone gick utan problem…

Betyg: ★★★★½
Ladda ned CalDAV-Sync!
Kostnad:
Ca 19 kr.

Taggar:, , , , , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar