Kan Wimp utmana Spotify?

Efter att ha försökt stå ut med Spotifys misslyckade Androidapplikation i ett par månader, har jag övergivit musikjätten för att pröva andra alternativ. Jag har just nu en provmånad (det kan vem som helst skaffa) hos Wimp Music, ett svenskt norskt projekt med avsikt att utmana Spotify.

Design

Upplägget känns intuitivt, det är en helt ok app i designsynvinkel. Loggar man in på skrivbordsapplikationen är det mycket lätt att importera sina Spotifylistor. Bara att öppna importläget, kopiera låtarna i Spotify, och sedan klicka på importknappen. Enklare kan det knappast bli.

Stabilitet

Till en början känns appen stabil. Inget hattande mellan offline och online. Inget påtvingat utloggat läge. Ingen raderad musik för att appen tror att du synkat fler än tre enheter. Inte ett skakigt skvatt. Precis som det ska vara när man använder en premiumapplikation, med andra ord. Och det går betydligt snabbare att få ner musik i luren för nedkopplad lyssning (man kan ha tre enheter aktiverade samtidigt). Det finns också möjlighet att koppla sitt Facebook-konto till appen – om man vill (viktig distinktion mot Spotify).

Men så snart jag lämnar mitt hem och WiFi och ger mig ut på mobil uppkoppling händer något. Det går inte att streama och jag loggas ideligen ut. Plötsligt är mina offlinelåtar otillgängliga. Jag går samtidigt med en iPhone i fickan och det är som natt och dag. Inga problem med att logga in. Inga konstigheter med streaming. Offlinemusiken finns där och går att lyssna på.
När jag kommer hem igen och byter till WiFi på Androidtelefonen kvarstår problemen. Jag är plötsligt oändligt glad över att jag har en prova-på-månad och inte betalar för ännu en undermålig tjänst. Kikar man på appens betyg på Google Play är det uppenbart att fler än jag har stora problem med Wimp – det är mycket klagomål och ilska.

Musikutbud och datorapplikation

Hur är det då med musikutbudet? Well – en enkel körning på några av mina listor ger vid handen att Wimp ännu inte har en chans om man jämför utbud. Visst hittar den många låtar, men oacceptabelt många försvinner vid importen. På denna punkt regerar Spotify fortfarande. Även vad gäller datorapplikationen vinner Spotify, trots att den saknar vettiga sökfunktioner. Wimp är snygg och saknar inte funktioner, men känns seg och trög att hantera – kanske har det att göra med att lösningen bygger påAdobe Air.

Slutsats

Det här ska egentligen inte vara en blogg med gnäll om dåliga appar, men jag tänker göra ett undantag när det gäller premiumtjänster. Appar där man förväntas pynta en prenumerationskostnad på en hundring ska vara bra, och när de inte är det så förtjänas de att hängas ut.

I kampen om musik och skrivbordsapplikation står det tyvärr 1-0 till Spotify. Vad gäller kundvård har Spotify dock något att lära sig. Det tog ca tio dagar för Spotify att svara på några frågor, och andra har jag fortfarande efter flera veckor inte fått svar på. Där vinner Wimp med hästlängder i nuläget. Frågor får svar inom några timmar.

Men vad gör det när den mobila appen inte fungerar och utbudet inte håller måttet. Det blev tyvärr ingen vinst den här gången heller. Spotify och Wimp spelar än så länge i samma liga – dvs gärsgårdsserien.

Betyg: ★★☆☆☆
Ladda ned Wimp
Kostnad:
Abonnemang för 99 kr/månad.

Taggar:, , , , , , ,

4 Responses till “Kan Wimp utmana Spotify?”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php:58 Stack trace: #0 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php on line 58