Ny kamera med skärpedjup och många filter

Jag trodde att jag tröttnat på retro vid det här laget. Men så tar man en bild som ser lite trist och blek ut, och vips är man där och lägger på effekter med det rätta kvällsljuset, och en lite ruffig inramning som minner om en tid som inte längre finns.

En kamera som har alla de numera klassiska effekterna, och fler därtill, är Cymera. Förutom filter kan du förstås lägga på olika ljuseffekter och ramar. Så långt allt väl, inte mycket nyskapande där.
Men det som jag verkligen gillar är att man mycket enkelt kan simulera skärpedjup eller tiltshift med snyggt utblurrad bakgrund. I själva tagningsläget väljer man bara vilket område som ska vara skarpt med fingrarna, och sedan sköter efterbehandlingen resten.

Originalbild till vänster. På bilden till höger har jag lagt till skärpedjup och en ruffig ram.

Det finns flera olika ”tagningslägen” för att simulera multilinskameror som t ex Lomo. En lite annan typ av funktion kommer i formen av en auto-förbättrare med fyra förinställda lägen; porträtt, landskapsbilder, mat och text. Bara att klicka fram när bilden är tagen, så appliceras optimala inställningar. Det går förstås att justera bilden genom att rotera, beskära, ställa in nivåer, kontrast, färgmättnad etc.

Porträttbilder kan även fixas till på en lite djupare nivå. Med inbyggda funktioner för att lägga på ett leende, förstora ögonen eller göra en tjock person smalare, kan du snart få vilken omöjlig modell som helst att bli snyggare. Putsa till bilden med den rätta glamourlooken, rätta till en sned boxarkran och – voila!
Tricket är att det aldrig bli för mycket av det goda. Förändringarna är mer eller mindre subtila, och ger en ganska realistisk effekt.

Som grädde på moset finns det massor av tokroliga ramar, lösnäsor och mustascher för den som gillar att skoja till det. Jag är nog inte riktigt rätt målgrupp, men det finns säkert en och annan som inte kan låta bli att sätta lösmustasch eller nallebjörnsram runt sin pojk- eller flickvän.

På det hela taget är det en kameraapplikation som är späckad med trevliga funktioner. Appen är länkad till det sydkoreanska sociala nätverket Cyworld, men det går utmärkt att använda appen utan konto, och istället spara ned bilderna på minneskortet eller dela vidare via de stora nätverken.

Den enda nackdelen, precis som vanligt när det gäller den här typen av bildtrixande, är att bilderna blir ganska små. Förmodligen för att telefonen ska orka applicera effekter utan allt för långa väntetider. Största bildstorlek är 1024×768, vilket i ärlighetens namn inte är något vidare. Förhoppningsvis blir det bättre med tiden.

Betyg: ★★★★½
Ladda ned Cymera!
Kostnad:
Gratis.

Taggar:, , , , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar