Vad är det egentligen som pågår hos Spotify? (+ tips på alternativ)

Att Spotify har stora problem med sin Androidklient råder det ingen tvekan om. Användare rapporterar att appen kraschar, att det inte går att logga in, att synkningen är trasig, och många kommer inte ur offline-läget. Sammantaget ger det ett program som till stora delar är helt oanvändbart. Och som grädde på moset fungerar Spotify inte ens med den senaste versionen av Android!

Om man följer debatten på t ex Swedroid, läser de förtvivlade nödropen på musikjättens egen hemsida eller gräver ned sig i de numera i huvudsak usla betygen hos Google Play, så får man en bild av ett bolag som låtsas som om det regnar.

Det ryktas om att en helt nyskriven applikation är på gång om 2-4 månader, men företaget ligger lågt och detaljer eller konkreta svar lyser med sin frånvaro. Under tiden sliter befintliga kunder sitt hår, skriver obesvarade inlägg på Spotifys supportforum eller skickar e-post som försvinner i det svarta hål som verkar utgöra bolagets kundavdelning.

Jag är personligen inget PR-geni, men det är ganska uppenbart att tystnad i det här läget inte är en lyckad strategi. Faktum är att det hela är häpnadsväckande dåligt skött, och alltihopa känns som ett skolexempel på hur man skapar dålig stämning, badwill och dessutom får sina kunder att självmant söka upp närmaste konkurrent.

Det som gör det hela så sorgligt är ju att Spotify i grunden är en jävligt bra tjänst. När allt fungerar, vill säga – men att betala 99 kr i månaden för en app som är behäftad med så många problem känns som rena rama lurendrejeriet, och förhoppningsvis blir kundtappet så märkbart att Spotify tvingas gå ut med information om vad tusan det är som pågår.

Medan musikjätten kör tysta leken, kan det vara trevligt att lära känna ett bra alternativ. För tro det eller ej, Spotify är inte de enda som streamar musik där ute…

Dood’s music streamer är en gratis musikspelare som är baserad på Grooveshark – en (riktigt bra) webtjänst som än så länge opererar i någon slags legal gråzon. Som namnet antyder är det streaming som gäller, men appen kan även spara ned cachade låtar på minneskortet för offline-lyssning.

Utbudet av artister känns stort, men jag vet inte hur det står sig i jämförelse med Spotify. Jag prövade en spellista från Spotify med tjugo ganska smala artister, och fick fram 17 av dem hos Grooveshark.
För att underlätta övergången kan du konvertera dina Spotifylistor via Groovylists.com. Lägg sedan till listorna i ditt Grooveshark-konto (det är gratis att skaffa ett) och logga in på det via appen. Du kan då föra över alla listor från ditt konto. Funktionen är inte helt klockren, då man måste föra över samtliga spellistor även om man bara ändrat i en av dem, men det fungerar iallafall. Sedan är det bara att börja ladda ned musiken till minneskortet.

Offline-funktionen är tyvärr en smula problematisk. När jag började ladda ner låtar så spärrade Grooveshark mitt IP. Appen har en inbyggd fix som faktiskt funkade, men som gjorde det olidligt långsamt att ladda in nya låtar. Detta är nu inte så konstigt, eftersom Grooveshark själva har en app där man måste betala en månadsavgift för att få ut alla funktioner (som exempelvis offline-lyssning).

Appen har i övrigt många inställningar och funktioner och känns hyfsat intuitivt upplagd.

Betyg: ★★★½☆
Ladda ned Dood’s Music Streamer!
Kostnad:
Gratis.

En stabilare upplevelse är förstås Groovesharks egen applikation. Man kan starta en 14-dagars trial (med den märkliga begränsningen att man bara kan lyssna på 70 låtar), och full tillgång till allt kostar $9 (runt 65 kr) – vilket inkluderar ett fungerande offline-läge.

Appen i sig är snygg och lätt att förstå sig på. Grooveshark har även en hemsida med en bra flashbaserad spelare. Det går bra att börja lyssna direkt, utan att bli medlem.

Betyg: ★★★★½
Ladda ned Grooveshark!
Kostnad:
Gratis demoversion, prenumeration kostar ca 65 kr/månad.

Andra tjänster med Androidklienter är exempelvis (svenska) Wimp, franska Deezer och Music Unlimited från Sony. Om du inte klarar dig utan Spotify kan du nedgradera från Premium (99 kr/mån) till Unlimited (49 kr/mån). Då kan du inte längre använda appen, men eftersom den ändå inte fungerar är det ju ingen större förlust…

Har du tips på någon bra musiktjänst som erbjuder både streaming och offline-lyssning? Skriv gärna en rad i kommentarsfältet!

Taggar:, , , , , , , , , ,

2 Responses till “Vad är det egentligen som pågår hos Spotify? (+ tips på alternativ)”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php:58 Stack trace: #0 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php on line 58