Bli störst i Osmos

Osmos påminner lite om det första stadiet i spelet Spore, där man som encellig organism simmar omkring i havet och ska blir större. Eller är Osmos kanske en galax med solar och planeter? Well, det spelar egentligen ingen roll, det är vad du tror att det är. Liten ska iallafall bli stor.

Som liten är det lätt att röra sig och flyta omkring, men du är också sårbar. Så fort ett annat objekt snuddar vid dig sugs din volym ut och det andra objektet ökar i storlek på din bekostnad. Och vice versa, såvida inte objektet består av negativ materia. När du växer i styrka blir det lite svårare att navigera, på grund av fysikens lagar blir förstås bromssträckan högre. Överhuvudtaget bygger spelet mycket på fysik och gravitation, men det är ingen gimick, utan blir här flera olika speltyper där en del kräver ett visst mått av strategiskt tänkande.

Osmos är vackert, med pulserande animationer och en skön, välarbetad spelkänsla. Musiken är mycket stämningsfull, men så är det också kända ambientartister som Julien Neto, Loscil och Biosphere som gjort musiken. Spelet finns i en prova-på-version med en handfull banor, men det roliga händer förstås i betalversionen med totalt 72 stycken nivåer.

Detta är den typen av spel där du bara måste spela en bana till, och det är därför lätt att slösa bort flera timmar. Men se till att ha telefonen kopplad till laddaren – batteriet töms fort…

Betyg: ★★★★★
Ladda ned Osmos!
Kostnad:
Finns i en demoversion med ett par prova-på-banor. Fullversionen kostar ca 20 kr.

Taggar:, , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar