Hitta suspekta appar i din telefon

Suspicious apps är ett program som kollar av vad dina installerade applikationer har fått tillstånd att göra. Programmet graderar apparna efter en skala mellan 0-100%, baserad på hur många och integritetskränkande rättigheter apparna har.

Detta behöver inte nödvändigtvis betyda att du har fått en skadlig app på halsen, många helt legitima appar kräver en uppsjö av olika rättigheter. Däremot ska man alltid fråga sig hur mycket man är beredd att dela med sig av!

Ganska oväntat hamnar Googles egen SMS-applikation på första (alltså sämsta) plats i min telefon, med hela 92% på skalan. Kikar man närmare, så vill den här appen – alltså, ett vad jag inbillade mig ganska funktionslöst program för att skicka och ta emot SMS – ha ett stort antal rättigheter. Jag säger inte att det är något suspekt med det, appen behöver säkert vad den frågar efter, men det är ganska intressant. I synnerhet eftersom Go SMS Pro kommer undan med ”enbart” 30% på skalan. Det går å andra sidan alldeles utmärkt att frysa originalprogrammet och bara köra med Go SMS, om man nu skulle känna för det…

Hur som helst. Hittar du ett program som verkar kräva tillgång till för mycket data, kan du alltid leta efter varianter på Market som inte är lika nyfikna. Enklaste sättet är att öppna Market, söka efter appen, och sedan scrolla ned och klicka på ”Users also viewed” eller ”Users also installed”. Det är två bra källor för att hitta liknande appar. Glöm inte att kolla vad det nya programmet vill ha för rättigheter bara, det var ju liksom själva poängen. 🙂

Betyg: ★★★★☆
Ladda ned Suspicious apps!
Kostnad:
Gratis

Taggar:, , , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar