Ratta in snutradion!

När jag var lite satt jag helt trollbunden vid en gammal trämottagare och lyssnade på brusiga radiofyrar i utkanten av kortvågsbandet. Det var något mystiskt och spännande över det hela. De atmosfäriska störingarna fick det att låta som om ett skepp i kvav sände ut sina sista nödsignaler mitt ute på ett stormigt hav.

Den här känslan av mystik, och inte minst spänning, dök oväntat upp när jag laddade ner Scanner Radio häromdagen. Svensk polis och annan räddningstjänst må (i stort sett helt) ha gått över till ett krypterat radiosystem, men utomlands, och då i synnerhet i det stora landet i väst, verkar polisen fortfarande köra på radio som går att avlyssna med en vanlig scanner.

Det är en ganska häftig upplevelse att sitta och lyssna på tjattret hos Chicagopolisen mot en bakgrund av tjutande sirener, och veta att det som sker händer precis just nu. Men även om den amerikanska polisradion inte är krypterad, kan det vara svår att begripa vad som sker eftersom de pratar i kod. Som tur är finns det en behändig lista med alla koder som du får upp genom att klicka ner dig på stationsnivå, sedan Meny / 10-codes (se bilden till höger).

Den som vill in i hetluften direkt, kan med fördel kolla topplistan som visar de mest besökta stationerna just nu. Du kan bokmärka dina favoritstationer, söka, lägga in ett larm som fyrar av när en station uppnår ett visst antal lyssnare (vilket kan innebära att något spännande inträffat), och det finns en behändig sovtimer för den som gillar att somna till ljudet av brott. Förutom polisradio finns övrig räddningstjänst, flyg, amatörradio, tåg, sjötrafik m.m.

Gratisversionen av programmet räcker mer än väl, men appen finns också i en betalversion med fler funktioner. Själva sändningarna kommer via frivilliga runt om i världen som vidarebeodrar ljudet från sina egna scanners, därför kan man inte räkna med att alla stationer alltid finns tillgängligt.

Betyg: ★★★★½
Ladda ned Scanner Radio!

Kostnad:
Gratis, men finns i en betalversion.

Taggar:, , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar