Guide: Få en smidigare telefon med widgets, genvägar och mappar

En av de stora skillnaderna mellan Android och iPhone, är att vi som kör Android kan göra mer med våra hemskärmar. Till skillnad mot en iPhones skärm, som alltid består av alla de program som finns installerade på telefonen, så kan en Android bestå av valfria widgets, genvägar och program. Du får med andra själv bestämma vad som ska synas, och kan möblera om eller ta bort applikationer efter eget behag.

Widgets

En widget är ett litet program som syns på hemskärmen. Den kan till exempel visa vädret, klockan eller den senaste aktiekursen. Det finns widgets som hämtar relevant information från en server på nätet (det aktuella vädret), och sådana som baseras på information som redan finns i telefonen (vad klockan är). En del widgets är statiska, andra går att klicka på eller interagera med.
Det finns tusentals widgets för allt mellan himmel och jord. Bara fantasin och möjligtvis tekniska tillkortakommanden sätter gränserna.

Så här lägger du till en widget:

Se till att ha gott om ledigt utrymme på skärmen, vissa widgets tar upp ganska mycket plats (se bilden ovanför). Håll ned fingret tills menyn Lägg till start dyker upp. Välj menyvalet Widgets. Nu kommer du få upp en lista på alla widgets som finns tillgängliga. Vissa är kopplade till program du laddat ned eller följer med operativsystemet, andra kanske du har laddat ned separat.

En del applikationer har flera widgets, och då kan det stå t ex 1×2 efter filnamnet. Detta innebär att programmet tar upp 1 ikon på bredden och två på höjden – det är alltså så mycket utrymme du måste ha ledigt på din hemskärm.

Mappar

I en mapp kan du samla programalias och genvägar för att frigöra yta på hemskärmen. En mapp kan dock inte innehålla andra mappar eller widgets. Du byter namn på mappen genom att öppna den och trycka på topplisten.

Så här gör du en mapp:

Håll ned fingret på en tom yta på hemskärmen tills menyn Lägg till start ploppar upp. Välj Mappar. Ge mappen ett namn och tryck på OK. Nu är det bara att dra ikoner till mappen för att flytta dem dit. Om du vill byta namn på katalogen öppnar du den, och klickar sedan på namnlisten i toppen.

Genvägar

En genväg kan dels vara ett vanligt programalias, men själva menyvalet öppnar även upp andra möjligheter, nämligen genvägar till funktioner inuti olika program! Vad listan består av beror lite på vad du har för program installerade i telefonen, men en sak som alla lurar kan göra är att skapa en ikon på skrivbordet som ringer upp valfri kontakt.

Så här gör du en genväg som ringer upp ett nummer:

Håll ner fingret på en tom yta på din hemskärm. Välj Genväg. Nästa steg ser ut ungefär som på bilden till höger, men menyvalen kan skilja sig åt beroende på vad du har för program installerade i din telefon.

Välj Direktuppringning. Nu kommer dina kontakter att dyka upp. Välj den person som ska ringas upp. När det är gjort kommer du tillbaka till hemskärmen. Testa att klicka på genvägen. Om allt fungerar som det ska, kommer telefonen att ringa upp din kontakt!

Pröva gärna att botanisera runt i den här menyn, det finns många smarta genvägar att upptäcka som förenklar vardagen.

Programalias

Det finns två sätt att skapa ett programalias på. Antingen gör du som i den övriga exemplen: håller ned fingret på hemskärmen men väljer istället menyvalet Applikation. Det andra sättet är att öppna din applikationslåda. Håll in fingret på en app. Telefonen växlar nu över till hemskärmen, och du kan släppa ikonen där du vill ha den. Lätt som en plätt!

Ta bort eller flytta på saker

För att radera ett objekt på hemskärmen, håller du bara ned fingret på ikonen (det spelar ingen roll om det är en widget, genväg, programalias eller en mapp). Nu dyker det upp en papperskorg. Dra ikonen till papperskorgen och släpp den där. På samma sätt kan du flytta runt ikonerna på skärmen. Om du vill att den ska ligga på en annan skärm, drar du ikonen till skärmkanten. Det brukar vara en liten paus innan skärmen byts, så ha inte för bråttom med att släppa taget.

Du behöver inte vara orolig för att saker ska försvinna helt – när du tar bort något från hemskärmen är det bara ett alias som försvinner. Det finns dock vissa launchers som kan avinstallera program direkt från hemskärmen, men du hamnar oftast på en mellanskärm först.

Exempel på hemskärm

Så här ser min egen skärm ut. Vissa tycker att den är helt förfärligt rörig, men jag tycker det är skönt att ha allt bråte inom räckhåll. För att få in så här många ikoner så har jag installerat en widget som heter Multicon. Den trycker helt enkelt in fler ikoner på samma yta som en enda normal ikon skulle ta upp. Det fungerar faktiskt oväntat bra.

Det lilla fönstret i toppen med en massa småikoner är en widget som hör ihop med TasKiller. Den visar mina aktiva program. Om jag klickar på fönstret så stängs de av. Det kan vara bra om man behöver starta om ett program som beter sig dåligt.

Själva ramverket kan skilja sig åt mellan olika telefontillverkare. Jag använder ett program som heter Go Launcher Ex, och som jag starkt rekommenderar till alla som vill ha en snyggare och smartare telefon. Läs mer om launchers och hur du gör för att installer en här!

Taggar:, , , , , , ,

3 Responses till “Guide: Få en smidigare telefon med widgets, genvägar och mappar”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php:58 Stack trace: #0 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php on line 58