TouchPal Keyboard

En av fördelarna med Android är att det är busenkelt att byta tangentbord. Jag har tidigare skrivit om Smart Keyboard Pro och Go Keyboard. Idag har turen kommit till TouchPal Keyboard, ett tangentbord som har både svepfunktion (istället för att trycka på tangenterna så drar man fingret mellan dem i en sammanhållen svepande gest) och vanlig inmatning, samt en del andra funktioner som snabbar upp skrivandet.

Att svepa eller inte svepa

Personligen föredrar jag det traditionella sättet att mata in text, jag tycker det känns mer effektivt än att svepa med fingret – men det är förstås ytterst en smaksak, och det finns de som skulle kunna gå i döden för denna typ av inmatning. En trevlig bonus med svep är att man inte behöver trycka på  mellanslag, det sköter programmet automatiskt.

Att använda tangentbordet på det traditionella sättet går bra, och ordlistan är helt ok. Det går att skriva fort utan att det blir särskilt många fel. Lägger du till egna ord i ordlistan så är dessa förvalda nästa gång du skriver bokstavskombinationen. Det går också bra att växla mellan svep och vanlig inmatning utan att behöva gå in i några inställningar.

Svepning är även en del av interfacet: man kan t ex dra uppåt på den översta och nedersta radens tecken, för att mata in siffror och alternativa tecken.
En del tangentbord har en accelererande delete-knapp, dvs om man håller in den en stund så går den automatiskt snabbare och snabbare. TouchPal använder svep även här. Man drar bara till vänster på delete-knappen för att radera hela ordet. Ganska smart, då det annars är lätt att radera alldeles för mycket av meningen, men det är inte alls lika effektivt och tar betydligt längre tid när mycket text ska bort.

Irritationsmoment

Det är tyvärr lätt att få extra mellanslag, eftersom de autogenereras när man väljer ord från ordlistan eller använder olika skiljetecken.
Om man vill in och ändra i en mening där det redan finns en punkt, så stoppar TouchPal in ett extra mellanslag före punkt när man är klar. Vill man då gå tillbaka ett steg, måste man trycka på delete två gånger, vilket förstås är mycket irriterande. Denna typ av funktion brukar kunna gå att stänga av, men i TouchPal går detta inte att få bort. Tyvärr är det snålt med andra inställningar också.

En annan störande detalj är att programmet gärna stoppar in en extra punkt när man försöker ändra ett enstaka tecken manuellt.

Vill man ändra på ett redan utskrivet ord klickar man på det. Då presenterar TouchPal en lista med andra sannolika ord. Tyvärr måste man klicka en extra gång för att få upp den här listan, och vill man ändra något annat ord måste man först avbryta den pågående ändringen med tillbakapilen.

De här, egentligen små sakerna stör flowet när man skriver, och de måste definitivt åtgärdas innan TouchPal ska kunna konkurrera med de stora gossarna. Trots detta har tangentbordet potential och många fiffiga detaljer, så det ska bli intressant att se hur det utvecklas vidare.

asas

TouchPal Pro har en flik med funktionstangenter och olika snabbkommandon. Tyvärr fungerar inte markering av text helt optimalt.

Betyg: ★★★½☆
Ladda ned TouchPal Keyboard!
Ladda ned den svenska ordboken
Kostnad:
Gratis

Taggar:, ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar