Varning för Booking.com!

Booking.com är en hemsida och applikation som hjälper dig att boka hotell. Med hjälp av den blir det smidigare när du letar hotell inför en resa eller är på resande fot och måste fixa nästa boende. Och det låter ju jättebra. Och det är det också – när man har med en vettigt aktör att göra vill säga.

Vad som nämligen inte framgår när man använder Booking.com, om man inte gräver ned sig i det finstilta, är att appen skickar ditt kontonummer OCH ditt cvc-nummer (den tresiffriga säkerhetskod som ska skydda dig mot bedrägerier, exempelvis på Internet) till det hotell som du bokar.

Jag var av uppfattningen att Booking.com var en mellanhand och därmed ett lager av säkerhet mellan mig och hotellet, men så är det nu inte. Och det är ta mig fan helt skandalöst att det inte framgår med annat än att man lusläser appens Terms & Conditions. Det är nästan så man kan misstänka att det är något de  inte riktigt vill skylta med.

I appens privacy statement står många fina formuleringar om hur Booking.com skyddar dina kontokortsuppgifter. Men det gäller bara så länge dessa uppgifter finns i deras eget system. Så snart du trycker på ”Confirm”-knappen får hotellet del av denna hyfsat känsliga information. Booking.com själva raderar uppgifterna efter 10 dagar, men hotellet kan ha kvar dem hur länge som helst – jag såg själv en pappersutskrift med mitt namn, adress, kontokortsnummer, cvc-nummer etc, i receptionen på ett enkelt hotell i Thailand. Vem som helst som satt i receptionen kunde bläddra i den pärmen. Hur säkert känns det?

Efter kontakt med Booking.com hävdar de först att det är så här de rullar, och att de bara samarbetar med seriösa aktörer. Men hotellbokningsjätten har 180 000 hotell i sin databas, och de är knappast handplockade för sin höga moral eller rigorösa säkerhet. Senare meddelar bokningsagenten att hotellet brutit mot deras regler och att de tagit kontakt med dem kring detta. Jag menar att de nog bör kontakta samtliga hotell, för om möjligheten finns att skriva ut uppgifterna, lär fler av deras 180 000 klienter göra samma sak. På detta får jag dock inget svar.

Vid händelse av bedrägeri som inte har något med Booking.coms egna system att göra (och när kontokortsnumret väl lämnat dem, vilket det gör i 100% av fallen, så ligger det ju smidigt nog utanför Booking.com), så hänvisar hotellbokningssidan dig till din bank.

De hävdar vidare att de aldrig varit med om att någon missbrukat kundernas uppgifter. Jag frågar mig genast hur det kan vara så säkra på det. Om uppgifterna finns på utskrift så kan ju bedrägeriet ske när som helst – om t ex tre månader eller om ett år. Vem skulle då göra kopplingen till Booking.coms vingliga förhållande till säkerhet?

Vad Booking.com i princip gör är att de samlar ihop hotell och lägger in dem i ett lättnavigerat interface. Sedan är det tyvärr inte så mycket mer. Blir du bedragen för att Booking.com är lättvindliga med dina kontokortsuppgifter, så får du skylla dig själv och hoppas att din bank täcker upp förlusten.

Det enda goda i den här trista soppan var att det bara dröjde några timmar innan Booking.com ringde upp mig, och de svarade på åtminstone två mail innan det fick vara nog med sirliga ursäktanden från deras sida.

Vad händer då nu? Troligtvis inte ett smack. Men jag hoppas iallafall att de gör det mycket  tydligare i sin app hur de arbetar. Man ska inte behöva traggla igenom halva Terms and conditions för att ta få ta del av, vill jag påstå, sådan här högst intressant information.

Taggar:, , , ,

22 Responses till “Varning för Booking.com!”

 1. Margareta 20 januari 2012 at 23:15 #

  Jag AVBOKADE en gång ett hotell i Paris jag bokat via dem. De pengarna har jag aldrig fått tillbaka.

  • Booking.com 13 juni 2012 at 10:54 #

   Hej Margareta

   Vi hjälper dig gärna. Vänligen posta ditt bokningsnummer så undersöker vi saken och kontaktar dig direkt.

   Med vänliga hälsningar,
   Booking.com-teamet

 2. Mattias 21 januari 2012 at 00:52 #

  Det kan dock bero på att olika hotell verkar ha olika policy vad gäller återbetalningen när man avbokar. De flesta drar första natten som något slags straff, beroende på när man bokar av. När jag bokade via Agoda, var det inget som helst problem med en ombokning dagen innan vi egentligen skulle dyka upp.

  Snodde de hela summan trots en rimlig avbokningstid, skulle jag definitivt anmäla det.

 3. Booking.com 13 juni 2012 at 10:53 #

  Hej Mattias

  Tack för din återkoppling och dina synpunkter. Om du önskar diskutera appen, eller det inträffade på hotellet du nämner, så tveka inte att kontakta oss direkt via epost. Vänligen inkludera i så fall bokningsnumret för hotellet i Thailand samt en länk till denna webbsidan så vi kan undersöka vad som hände.

  Med vänliga hälsningar,
  Booking.com-teamet

 4. Thure Lindgren 14 september 2012 at 06:52 #

  Hej jag har använt er tjänst på booking.com flera gånger inom sverige, men efter att läst ovan information så är det dax att skydda kontokort info genom att byta sökmotor ,mitt krav blir att ni tar bort CVC koden ,det är enbart till för bokningen och inte för betalning står det vid registrering ,och vid incheck så kan man lämna ett annat kort ,återkom

  • Gabi 18 oktober 2012 at 22:54 #

   Kortnummer delas ut för att det är hotellen som drar summan. Booking gör alltså inte det.
   Man fakturerar hotellen istället för att ta betalt själv och sen skicka vidare pengar minus provision.

   Man kan alltså boka in en kund på ett hotell, sen hävda dubbelbokning och skicka vidare kunden till ett annat hotell.
   Sen fakturerar man för provision av båda hotellen.

   Booking.com är INTE intresserade av kundens säkerhet och förmedlar inte heller en seriös tjänst till kunderna.
   Man ger förvisso hotellen många kunder, men också enormt mycket bråk och problem genom att fiffla med systemet, öppna för bokningar när hotellet redan är fullt och till varje pris maximera antalet hotell den enskilda kunden hänvisats till för boende.
   Sen drar man provision från samtliga hotell.

 5. Birgitta 2 oktober 2012 at 01:05 #

  Jag håller absolut inte med, Den erfarenhet jag har är en hög seriositet och att dem svarade mig med en gång och informerade gladligen om alla policys och villkor. Jag vet inte hur det funkar på andra sidor dock.

  • Mattias 2 oktober 2012 at 08:22 #

   Booking.com hörde av sig också till mig med en gång, men det förhindrade tyvärr inte att hotellet kunde komma åt samtliga uppgifter och skriva ut det på ett papper som förvarades på ett osäkert sätt. Det skulle vara intressant att höra på vilket sätt som detta blivit bättre (mer än att hotellet brutit mot företagets policy). Det är ju för att förhindra sådant här som man i regel använder en seriös mellanhand när man gör affärer på internet, hellre än att anförtro alla möjliga olika företag sina högst känsliga uppgifter.

 6. AM Burman 23 oktober 2012 at 17:47 #

  Den här informationen känns verkligen olustig, eftersom vi just bokat hotell och är på väg att ev boka för en ny resa. Men ibland står det faktiskt att inget återbetalas vid avbokning, i gengäld ett lägre pris. Men givetvis blir man osäker eftersom hotellet då har alla uppgifter, vilket vi faktiskt inte trodde. Cvc koden antog vi att de fick vid betalningsögonblicket, men så är det alltså inte. Vi kommer nog att undvika booking. Com tills vi fått ett svar på hur detta hanteras. Men vi måste tillägga att vi rest ofta och aldrig varit utsatta för några efterhandsutdrag. Vi har aldrig heller av eller ombokat, men det vet man ju inte när det behöver göras.

 7. susanne 29 januari 2013 at 12:38 #

  DET HÄR KOM IDAG?? JAG HAR INTE BOKAT NÅGOT!!!

  Booking Confirmation

  Booking Client Support
  11:24 (1 timme sedan)

  till mig, Hemlig kopia: sussworth, Hemlig kopia: suthasat

  Varför har det här meddelandet placerats i skräpposten? Det liknar meddelanden som fastnat i skräppostfiltren. Läs mer
  engelska
  svenska Översätt meddelande
  Inaktivera för: engelska
  Booking . com

  Dear Client,

  The hotel Arriva Hotel informed us that the data of given credit card was not accepted

  (the reservation number GDJN96948498) .

  It could happen because of several reasons:

  Expiration date – end – does the expiration date of the card finish until the date arrival registration?
  The reasonable balance – did the card have enough money on the card for reservation?
  The type of the card – does the hotel accept such a type of the card?
  *+++
  You shouldnt worry about it. Your hotel reservation is actually.

  However in order to guarantee its keeping, you have to refresh the credit card date during 36 hours after this message receiving.

  Print the reservation, fill it in and fax to the hotel address.

 8. Kerstin 29 januari 2013 at 20:21 #

  Vi har idag fått ett exakt likadant mail som Susanne. Mycket olustigt och efter att ha läst ovanstående blir man minst sagt oroad. Vi har inte heller bokat något hotell, nu i varje fall. Ser fram emot ett svar från Booking.com.

 9. Tomas Lindersson 12 februari 2013 at 22:46 #

  Har fått samma medeland. att något är fel på mitt kreditkort att jag skall uppdatera mina uppgifter.
  När jag fick detta en andra gång anade jag att något var galet.
  hittade dena sida är tacksam för infot som jag fick här.
  Skall spårra mitt kredeitkort genast och beställa ett nytt.
  Skamligt att booking.com agerar på detta vis de borde bli bannade.
  Skärpning booking,com
  Hoppas hela världen får reda på detta.
  Tomas

 10. Maria 17 mars 2013 at 06:11 #

  Hm… Vi är ett litet B&B i södra Sverige som har använt Booking.com i många år. Vilkoren för bokning och avbokning varierar ifrån hotell till hotell och är oberoende utav booking.com. Många tror felaktigt att de har betalat i förväg då de gett oss kontonumret. Margareta här ovan som avbokat ett hotell i Paris får mig att undra då booking.com ej tar betalt för rummet utan det gör hotellet. Har hon avbokat sent är det hotellet som avör om de vill ha pengar för det, men det är mycket sällan någon annars betalat ettt hotellrum i förväg via detta system. Det enda jag har emot booking.com är det höga procenttal de tar för en bokning.

  • Mattias 18 mars 2013 at 19:33 #

   Maria, törs man fråga hur det funkar med kontokortsuppgifterna numera? Hur får ni tillgång till dem? Står de i klartext i det system som jag antar att Booking.com tillhandahåller? Alltså, är problematiken jag tar upp i inlägget fortfarande aktuellt, eller sköts det på ett snyggare sätt nu för tiden?

 11. Maria 17 mars 2013 at 06:18 #

  Och bara ett tillägg, alla möjliga sorters falska mail cirkulerar nu ifrån paypal, booking.com, Sparbankenetc! Alla mail som ber dig skicka uppdaterade uppgifter om ditt kreditkort på det sättet är FALSKA! Du behöver ej spärra något kort då de ej har dina kortuppgifter iallafall! De försöker få dig att skicka dem du har. Hade de varit äkta mail ifrån Paypal och booking.com, hade de ju ej behövt en uppdatering eller hur? Jag har talat med polis och berörda instanser och skickat kopior till dem för utredning.
  .

 12. Linda 4 juni 2013 at 13:00 #

  Jag bokade in mig på ett hotel i stockholm i april via Booking´s webbsida. Vi skulle bo där en natt i slutet av maj i samband med en båtresa och teaterbesök.
  I början på maj avbokade vi resan och teatern samt hotellet. Jag använde mig av Bookings APP för android.
  Jag fick ett bekräftelse meil på avbokningen, och på mitt konto i appen var det registrerat.
  Sen gick det nån vecka och jag storrensade min mailbox, då det nyligen blivit omvandlat till outlook. Nåväl, avbokningsmailen på båtresan och hotellet blev bortrensade, eftersom det var kirrat och syntes på mina medlemskonton.

  Sen fick jag en chock när jag får mail från Booking dagen efter den planerade hotelvistelsen, att hotellet meddelat utebliven ankomst. Jag loggade in igen på mitt konto (APPEN) och där står det fortfarande AVBOKAT och NOLL kronor att betala….MEN när jag då gick in på datorn och Webbsidan , står det inget om nån avbokning! och att hotellet meddelat utebliven ankomst.
  Dessutom när man kollar i statistiken på mina bokningar, så är inte den vistelsen med. Nä – bokad+avbokad= ingen bokning?? Om det nu var bokat så borde ju statistiken ta med det, eller hur…?för den kan ju inte känna av om jag varit på plats eller ej…

  Jag fick kontakt med en kille på booking som kontaktade hotellet. dom stoppade betalningen. och så skulle dom leta efter felet. Ville ha skärmdumpar för att se bevis, och det fick dom. Allt såg bra ut, jag fick rätt typ trots jag ej har mailet kvar. (men dom ser väl i sina loggar mailen som skickas hoppas jag?).

  Häromdagen fick jag mail igen där dom skrev att APP-makarna påstår att man ej kan avboka via appen, och nu hävdar dom att jag inte dök upp på hotellet! Men jag avbokade ju där igenom!!! och fick mail och avbokning på kontot mm. dom menar nu att appen inte kan känna av om det är jag eller dom som avbokat. Men det står fortfarande NOLL kronor att betala…

  Sen ville dom ha skärmdumpen igen för dom kunde inte se datum på avbokningen. Nä, det kan inte jag heller, för den funktionen finns inte! Bara dagen när jag bokade….och nu skickas det mail fram och tillbaka och olika BOOKING-anställda är inbalndade så det blir en jävla soppa. och mitt kontokortnr ligger ute…nu var det inte så dyrt, men ändå!

  Vart kan man anmäla för att få det här ur världen? Nån som vet??

  • Mattias 4 juni 2013 at 16:00 #

   Jag vet egentligen inte riktigt, men kanske ska du först och främst kontakta din bank och förklara problemet (eftersom du bestrider att pengarna ska dras), och därefter Konsumentverket.

   Det är ju besvärande att du inte har kvar mailet från Booking.com, men som du skriver bör de rimligtvis ha loggar på utgående mail (och avbokningar). Nu ligger det kanske inte i Booking.com’s intresse att rota fram det åt dig, dock.

 13. kjell magnusson 31 december 2013 at 22:28 #

  Jag har använt booking många gånger och jag måste säga att kundtjänst har fungera 100 %. Däremot har vi erfarenheten att vi inte får vad normalgästen får
  senast i London fick gästerna ett välkomstpaket men inte vi.
  Min fru och dotter bokade på The Clarence i Dublin och fick ett skitrum kommentaren var vad väntade ni er när ni bokade med Booking.com.
  I övrigt har det fungerat ok. Kjell

  • Pege 9 februari 2014 at 21:31 #

   Skont att veta att Booking com inte är så noga med uppgifterna från oss som bokar med dom. Härmed kommer jag att välja andra säkrare bokningsalternativ. Tack o adjö booking!

 14. Micke 22 februari 2014 at 11:31 #

  Är i Thailand och fick hotet att booking.com skulle avboka vårt hotell av om jag inte skickade nya kontokortsuppgifter. Det gjorde jag inte och mycket riktigt så var hotellet på Phi-Phi avbokat av booking.com när jag ringde o kollade med hotellet. Emellertid så kom vi överens med hotellreceptionen så vi fick rummet vi beställt och till samma pris. Nästa hotell vi bokat på Karon Beach Baan Vanida Resort missade det mesta i fråga om rum o standard. Fel sängar, fick dubbel trots att vi beställt twinbed redan den 1 okt 2013. Komensationen blev att dom ställde in en stenhård extrabed i rummet. Bilderna och bookings beskrivning av hotellet stämmer inte på nästan några punkter.
  Tvivlar på att jag bokar med detta företag fler gånger. Dom har mycket att lära av tex Agoda.

 15. Ingrid 19 september 2014 at 18:26 #

  Tack för denna viktiga information. Vi har idag upptäckt att Booking.com struntar i att vidarebefordra kundens önskemål till hotellen.
  Så nu slutar vi använda oss av Booking.com! Det
  Behövs inga inga mellanhänder!

Lämna en kommentar