Restips 4: Hitta rätt med Locus

Locus är en komplett kartapplikation, med mängder av användbara funktioner. Till en början är det svårt att inse vidden av den här appen, men ju mer man använder den, desto mer imponerad blir man.

Locus finns i både online- och offlineläge. Appen kan spara ned vanliga bitmap-kartor, samt ladda ned vektoriserade kartor som tar betydligt mindre plats (detta kräver dock en plugin som kostar ca 9 kronor extra).

När det gäller bitmap-kartor så måste varje förstoringsgrad sparas för sig, alltså från önskat utzoomat läge och sedan alla steg ned till gatunivå. Du bestämmer själv vilket område på kartan och hur många och vilka nivåer som ska sparas. Beroende på detaljgrad kan det bli väldigt många kartbitar som ska laddas ned, och dessa tar upp en hel del plats på minneskortet också.

Här är förstås den vektoriserade kartan att föredra, då den tar lite plats i jämförelse, samtidigt som den går att skala upp och ned hur mycket som helst utan att tappa i kvalitet. Kartorna hämtas från OSM (Open Street Map) och är crowdsource-baserade, dvs det är vanligt hederligt folk från hela världen som hjälps åt med att göra dem. Det betyder inte att de är sämre än de kommersiella, snarare tvärtom eftersom de ständigt byggs på och ändras för att bättre anpassas till verkligheten. Det går fint att bara ladda ned de länder du behöver.

Däremot går det tyvärr inte vidare bra att söka på offlinekartor, så därför kan man ladda ned textfiler med platsnamn och koordinater. Dessa är publicerade under Creative Commons-licens och finns att ladda ned på geonames.org. Dessa textfiler länkas sedan till de nedladdade kartorna, som på så vis, iallafall rent teoretiskt, blir sökbara. Detta är dock ingenting jag fått att fungera – tyvärr.
Om man har uppkoppling går det bra att hämta adresser via GeoNames hemsida eller Google Places, även till offline-kartan.

Andra finesser är en inbyggd navigator, en parkeringsfunktion som minns var du ställde bilen och som påminner dig när det är dags att hämta den, du kan dela positionen (t ex genom att visa den på maps.google.com), du kan dra grova streck mellan olika punkter på kartan och få Locus att räkna ut korrekt navigering och sträckans längd.

Det finns också en AR-funktion (via plugin), dvs Augumented Reality (förstärkt verklighet). Detta läge drar igång kameran, och beroende på telefonens läge/väderstreck, ser du t ex dina sparade platser genom kameravyn. Det låter bisarrt, men funkar riktigt bra.

Locus kan vidare hojta till när du närmar dig någon POI (point of interest), det finns inbyggd väderleksrapport, verktyg för dig som pysslar med Geocaching, du kan spara din väg allteftersom (typ Googles My Tracks, användbart om du går ut i skogen och vill hitta tillbaka igen). Samt MYCKET mer.

Jag är faktiskt helt hänförd över hur mycket utvecklaren lyckast få in i en och samma applikation, och att han dessutom verkar vara på hugget vad gäller utveckling och nya funktioner. Detta är helt enkelt en helt grym programvara, generös i sin gratisversion och värd varenda spänn i köpevarianten.

Betyg: ★★★★★
Ladda ned Locus!
Kostnad:
Kompetent gratisversion finns, fullversion för 36 kr

Taggar:, , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Apprekommendationer! - Sidan 90 | Swedroid - 21 januari 2012

    […] […]

Lämna en kommentar