PDroid – en seriös utmanare till LBE Security Service

Det är lätt att bli lite paranoid när man använder en modern mobiltelefon. Appar ligger och bubblar i bakgrunden, ofta helt utom kontroll. De startar sig själva, kopplar upp sig mot nätet när de känner för det och kan dessutom ha tillgång till mer eller mindre känsliga delar av telefonens innehåll. Det är ett förhållningssätt till den personliga sfären som man aldrig skulle acceptera om det gällde hem- eller jobbdatorn. Men på något sätt har transparens blivit norm när det gäller mobiltelefoner.

Det finns lyckligtvis en del lösningar för dig som har en Androidtelefon. Jag har tidigare skrivit om appar som värnar privatlivet, till exempel DroidWall – den snudd på obligatoriska brandväggen. Eller LBE Privacy Guard, som vaktar på appar som vill använda sig av integritetskränkande rättigheter. Och Permissions Denied, som du kan använda för att helt plocka bort rättigheter. Gemensamt för dem alla är dock att de kräver en rootad telefon.

Nu har det kommit ytterligare en säkerhetslösning – PDroid. I likhet med LBE Privacy Guard ligger programmet i bakgrunden och vaktar på aktiva processer. När något program vill ha tillgång till känslig data, till exempel telefonens unika serienummer, så matar PDroid fridstöraren med slumpmässigt snicksnack. Appen tror att den fått vad den vill ha, och tuffar glad i hågen vidare. Detta är ett bättre tillvägagångssätt än att bara blockera en förfrågan – vissa appar vet då nämligen inte hur de ska reagera, och svarar med att krascha istället.
Du bestämmer förstås själv vilka appar som ska bevakas. Förfrågan kan antingen tillåtas, blockeras eller få ett slumpsvar.

Skillnaden mot LBE Privacy Guard är att PDroid är baserad på öppen källkod och att den kan blockera mycket mer saker. Appen klarar sig dessutom bra utan vare sig rättigheter eller root-access!

Nackdelen är att programmet inte kan förhindra internetåtkomst, men det kommer troligtvis komma. Det krävs också en rootad telefon för att installera programmet. PDroid kräver nämligen att man uppdaterar Android-installationen, dvs själva systemet, och det låter sig inte göras utan root-access. Vidare fungerar det inte med alla rommar i dagsläget. Läs mer och se hela listan här!

Enda anledningen till att programmet inte får full pott är den något knixiga installationen. Jag hoppas verkligen att det går att lösa framöver, för detta känns som säkerhetslösningen man gått och väntat på.

Betyg: ★★★★½
Ladda ned PDroid Privacy Protection
Kostnad: Gratis

Taggar:, , , , , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar