Avancerad kamera späckad med effekter

Jag är svag för snygga appar. Det finns vissa som skiljer sig från mängden, genomtänkta och med snygga interface. Låt mig därför börja med att säga att Vignette tyvärr inte är en av dem – det är ett mycket osexigt och ganska omständligt program. Men trots detta tycker jag att det är en bra applikation. 

Kameran är riktigt rapp, och det finns ofantligt många effekter och bildramar att välja på. Demoapplikationen sparar bilderna i en lågupplöst version, men köpevarianten fixar min telefons åtta megapixel utan knussel. Och fort går det. Bilderna kan sparas på valfri plats, internt eller externt.

Tumhjulet.

Man kommer åt kamerainställningarna via avtryckaren (sätt tummen på skärmen och håll den där) eller genom att trycka på bakåtpil i tagningsläget. Det sistnämnda är inte helt intuitivt, trycker man bakåt för att stänga menyn så stängs appen istället av. Via hjulet kan du också ändra skärpan.

Bland inställningsmöjligheterna finns bland annat dubbelexponering, olika rutnät (bland annat det gyllene snittet), självutlösare, timelapse, bildremsor, fokuskontroll, olika förinställda scenarier, vitbalans, exponering och mycket mer. Det går också att zooma, men det är inte en faktisk zoom (vilket ju skulle vara konstigt eftersom få mobilkameror har stöd för det), utan genom att visa vald del av bilden i naturlig storlek.

Till vänster väljer man effekter, till höger olika inställningar.

En trevlig grej är att det går att göra genvägar till olika effekter, så att man snabbt kan komma igång i ett förinställt effektläge. Genvägarna kan du lägga på telefonens hemskärm.

Tyvärr finns det en del problem med den här applikationen. Gränssnittet kunde till exempel varit roligare och betydligt mer intuitivt. Det är en ganska omständlig procedur att ta en bild, sedan välja en effekt och därpå spara ned den. Det går visserligen att autospara bilden – inklusive en kopia av ett omodifierat original.
Sättet att välja effekter känns dock en smula bakvänt. Här är tanken att man ska tycka att det är spännande att botanisera runt bland en massa textbeskrivningar, men det är det givetvis inte och det blir därför mest träligt och jobbigt. En liten förhandsbild, eller ännu hellre ett wysiwyg-läge, hade löst det här galant. Det finns också en del prestandaproblem, där appen kan låsa sig ett par sekunder när man tagit en bild. Förhoppningsvis slipas dessa kanter bort i senare versioner.

Betyget kan tyckas orättvist, men prestandaproblemen och det bökiga gränssnittet drar ned. Men jag vill ändå rekommendera kameran. Den har många bra funktioner, väldigt mycket effekter, och bilderna blir trots allt riktigt fina!

Jag tog en promenad på stan och testade kameran, och tycker det var intressant hur bra kameran presterade i dåligt ljus. Här kan du kolla bilderna på Flickr (jag gör inga anspråk på konstnärlighet…)

Den var god.

Betyg: ★★★★☆
Ladda ned Vignette
Kostnad: Gratis version med låg upplösning, betalversion för ca 26 kr.

Taggar:, , , , , ,

2 Responses till “Avancerad kamera späckad med effekter”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php:58 Stack trace: #0 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php on line 58