Kamera för wannabe-spionen

Ibland kan man vilja dokumentera något i hemlighet. Det kan vara ett pågående brott, ett samtal mellan fyra ögon där man vet att det som sägs senare kommer förnekas, eller en annan situation där det helt enkelt inte är möjligt att hala upp luren och filma öppet.

DeSpy Camera är en utmärkt applikation i dessa lägen. När du startar programmet är skärmen helt svart. All interaktion sker genom att vidröra skärmen eller trycka ned någon av volymknapparna. På så vis kan du hålla luren i en avslappnad pose och samtidigt ta bilder eller videofilma. Appen svarar med hjälp av diskreta vibrationer. Det går att ställa in så att kameran visar skärmbild så du ser vad det är du fotograferar.

Ljudet är avstängt på de lurar där det är möjligt. På vissa telefoner är det omöjligt att bli av med det artificiella kameraklicket om man inte rootar telefonen, min telefon är inget undantag.
Det går som sagt att plåta både stillbild och film, men även en pågående sekvens där du själv bestämmer intervallet mellan 1-60 sekunder. Denna fortgår även om man trycker på hem-knappen och startar en annan applikation. Bilderna sparas på valfri plats och det går att bestämma själv om de ska synas i galleriappen.

Om du behöver komma åt inställningar så trycker du på Meny-knappen. Maximal bildupplösning för stillbilder är 3264×2448 pixlar med den ordinarie kameran, och 1600×1200 med ansiktskameran (men jag antar att detta är beroende av hårdvara, jag testade på en Samsung Galaxy S2). För video gäller endast previewläge, vilket innebär en betydligt lägre upplösning – på min telefon max 800×480 respektive 640×480.
Ju högre stillbildsupplösning, desto längre tid tar det att ta bilden, med risk för oskärpa som följd. Det finns flera olika fokusinställningar att välja bland, exempelvis auto, oändligt, macro, ansiktsingenkänning etc.

Programmet finns i en gratisversion. Jag är osäker på vad som skiljer mot betalversionen. Eventuellt är det bara en frivillig donationskostnad för att hålla utvecklingen vid liv. Med det sagt verkar det inte finnas några särskilda begränsningar i gratisappen.

Betyg: ★★★★½
Ladda ned
DeSpy Camera!

Kostnad: Gratis, men donationsversion finns för ca 42 kr.

Taggar:, , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar