Kryptera dina filer och mappar

Ibland kan det vara bra att komma ihåg att man bär omkring en liten dator i byxfickan. Det finns mycket grejer i telefonen som man inte vill ska hamna i orätta händer vid händelse av stöld eller förlust.

Droid Crypt är ett program som krypterar filer och mappar med AES. Jag har bara testat demoprogrammet, som har full funktionalitet fram till och med den 1/1 2012. Därefter kostar det ca 18 kr att fortsätta använda appen.

Det går att kryptera på två olika sätt; dels genom att knappa in ett lösenord precis som vanligt, och dels genom att använda ett rutnät och telefonens fysiska läge. Det är en tvåstegsraket där du först väljer en punkt i nätet och sedan vrider du telefonen medan du håller in en knapp som registrerar telefonens position. Det går att lägga in flera olika punkter och vinklar efter varandra. Tyvärr är man låst till IO File Manager för att välja filer på minneskortet, kanske går det att välja en egen filhanterare framöver.

Ett program som verkar mycket intressant, men som jag tyvärr inte fick att fungera med min telefon, är LUKS Manager. Programmets upplägg påminner om TrueCrypt, som är ett krypteringsprogram för stationära datorer. I TrueCrypt krypterar man antingen en hel disk, eller skapar en krypterad fil som sedan kan monteras som en volym.

LUKS Manager fungerar ungefär likadant. Man kan skapa krypterade (AES) volymer som sedan monteras och dyker upp som minneskort, antar jag. På så vis slipper du hela tiden dekryptera filer för att sedan kryptera dem igen när du är klar. När du monterat en volym så kommer du åt allt innehåll som vanligt, filer som körs eller flyttas dekrypteras och krypteras on-the-fly. Ett oerhört smidigt sätt att hantera saken.

LUKS är inte kompatibelt med TrueCrypt, och programmet kräver root. Vidare står det uttryckligen att det sannolikt inte fungerar med en stock kernel. Enligt kommentar så verkar CyanogenMOD 7.1 funka fint.

Betyg: ★★★½☆
Ladda ned Droid Crypt!
Kostnad: Trialversion. Därefter 18 kr.

Taggar:, , , , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar