Ändra DNS-servrar

Om du vill använda andra DNS-servrar än de förinställda (vilka jag iskallt utgår ifrån är Googles egna) så kan du ladda ned DNS Changer. Programmet är gratis och mycket enkelt i sitt utförande. En bra sak är att DNS Changer har en inbyggd lista med servrar, så det är enkelt att byta.

Man ska dock vara observerant på att den som tillhandahåller en domänserver kan logga ditt IP och spara dina uppslag. Det är olika från fall till hur de hanterar informationen, så läs igenom leverantörens integritetspolicy först.

Men vilken ska man ta då? Tja, det är lite som att välja mellan pest eller kolera. Men istället för Googles domänservrar kan du använda t ex FoolDNS (Primär: 87.118.111.215, sekundär: 81.174.67.134). Det verkar vara en ganska avslappnad DNS som tänker på användarnas privatliv (läs: inte sparar IP) och som automagiskt filtrerar bort annonser (som ju gärna spårar dig).

Sen om det verkligen stämmer – who knows?

Betyg: ★★★☆☆
Ladda ned DNS Changer
Kostnad: Gratis
Övrigt: Programmet kräver root

Taggar:, , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Guide: Bli av med Google – del 1 | Diamondroid - 7 augusti 2013

    […] in en webbadress i din webbläsare. Om du anropar Googles DNS-servrar vet de precis var du surfar. Läs mer här! Finns hos Google […]

  2. Guide: Bli av med Google – del 2 | Diamondroid - 20 augusti 2013

    […] Varje gång du skriver in en adress i telefonens webbläsare så skickas ett anrop till en DNS-server, som dirigerar dig vidare till rätt server. Grundinställningen är självklart en av Googles egna servrar. Med DNS Changer kan du byta till någon annan. Själv använder jag Mullvads DNS-server; 95.211.10.3 (dns.mullvad.net). Mullvad är en pålitlig VPN-leverantör som inte loggar någon trafik (rekommenderas!). Läs mer om DNS Changer här! […]

Lämna en kommentar