Kompetent verktygslåda för rootade lurar

Optimize Toolbox är ett program som är späckat med verktyg för dig som har en rootad telefon (men vissa funktioner bör fungera för er andra också). Du kan rensa cache, minnesoptimera, hantera applikationer och mycket (mycket!) mer. Här följer en detaljerad genomgång av programmets olika funktioner!

System Scan

Här kan du se status för ditt system. Om du klickar på knappen med de kryptiska kinesiska tecknen som ligger i övre vänstra hörnet, så analyserar Optimize Toolbox dina installerade appar. Då får du reda på om du har något skadligt program i telefonen, och kan rensa cache, kolla (ett begränsat urval) privilegier samt spana in vilka appar som går igång vid en omstart.

App manager

Den här avdelningen har två flikar. Under Desktop folder kan du skapa snygga skrivbordsmappar med alias till olika program. Markera först ett par appar genom att klicka på dem. Därpå klickar du på en av mapparna längst ned på skärmen (eller skapar en ny genom att klicka på plus-tecknet). Långklick på en mapp skickar iväg den till startskärmen.

Om du väljer fliken App to SD kan du se vilka appar som ligger på minneskortet, och flytta dem fram eller tillbaka till telefonens minne. Om du klickar på knappen Tips(Yes/No) i nedre högre hörnet så visas en liten påminnelse i notifieringsfältet var gång du installerat en applikation som kan flyttas till minneskortet.

Startup Manager

Här kan du ställa in vilka program som får tillåtelse att gå igång efter en omstart av telefonen. Detta verkar dock enbart gälla avändarinstallerade applikationer, och det finns nog en god tanke bakom det. Dock skulle jag gilla att få fiffla runt själv på egen risk bland övriga program, det finns nämligen mycket skräp att rensa även där.

Un/Installer

Ganska självförklarande. Uppdelad på flikarna Uninstall / Install samt Constricter. Med sistnämnda kan du ta bort systemapplikationer. Av förklarliga skäl kräver det en smula eftertanke. Se till att göra en Nandroid-backup innan du börjar, det är trist att sitta med en telefon som inte går att få igång. Jag skulle dessutom föreslå något program som kan frysa programmen istället för att radera dem.

Progress manager

Här kan du ta kål på alla program och/eller processer som är igång i telefonen. Det går också att skapa script för att automatiskt stänga ner program som gång på gång startar sig själva (sk autokill).

Cache cleaner

Frigör utrymme genom att ta bort cache, meddelanden och göra en Deep clean (jag tror att detta innebär att programmet rensar olika app-mappar på minneskortet, det kan vara klokt att göra en säkerhetskopia innan du prövar denna). Det går att filtrera meddelanderesningen på alla, de som finns i din adressbok samt okända avsändare. Ganska fiffigt. Du kan även backa upp dina meddelanden.

Power Saver

Denna avdelning har tre flikar. Dels Power monitor, där du kan se hur mycket batteri olika appar drar, hur mycket tid du har kvar för olika aktiviter, se temperatur, få användbara förslag på hur du spar energi och mycket mer.

Under Power Mode kan du försätta telefonen i förinställda lägen som optimerar batterianvändningen utifrån olika scenarion. På så vis får du förhoppningsvis mer tid åt spelande, konferenssurfning  eller vad det nu är du pysslar med.

Under Batt Maintain kan du se när du har optimalt läge att ladda telefonen. Om du klickar på själva batteriet så får du upp Androids informationsskärm på vad olika program har för batterislukarstatistik.

Quick Access

Här får du åtkomst till olika inställningar som kan vara krångliga att komma åt. Här kan du t ex ställa in Auto airplane mode (telefonen försätts i flygplansläge när skärmen är avstängd, slår du på luren så slås flygplansläget av), inställningar för hur WiFi ska bete sig när skärmen är avstängd och mycket annat.

Desktop settings är bara en instruktion för hur du lägger in programmets widget på din startskärm.

Extended Toolbox

Under Extended Toolbox finns tre avdelningar. Du har dels en filhanterare, en skärmtestare där du kan leta efter döda pixlar samt Memory Optimization Mode. Den här avdelningen liknar Power Mode, men optimerar minnet istället för batteritiden. Här finns en rolig men politiskt inkorrekt detalj; ett läge för ”light users or female”. 🙂

Slutord

Optimize Toolbox är en smula instabilt, och är delvis oöversatt (från kinesiska…), men är trots detta ett alldeles utmärkt program. Själva vidden av olika verktyg är imponerande, och det finns mycket kul att upptäcka.

Till vänster syns en skrivbordsmapp som du kan skapa under App Manager. Till höger är processhanteraren som finns under Progress manager (felstavning?)

Betyg: ★★★★½
Ladda ned Optimize Toolbox
Kostnad: Gratis

Taggar:, , , , , , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar