Fimpa annonserna med AdAway

Annonser i appar är ofta sjukt störande. Som tur är kan du ganska enkelt bli av med dem. Android har nämligen, precis som din hemdator, en så kallad hosts-fil. Den innehåller uppgifter om namn och IP-adresser till datorer på Internet. AdAway redigerar filen genom att lägga till IP-adresser till en mängd annonsnätverk, och hänvisar dem sedan till ett lokalt IP-nummer. Det som händer är att appen tror att den gör ett anrop mot annonsservern, men i själva verket lämnar anropet aldrig telefonen. Resultatet blir en tom ruta istället för en annons.

AdAway är open source, vilket borgar för en viss säkerhet. Du kan definera egna IP-nummer, och du kan även vitlista program där du vill använda annonser. Det finns en fiffig funkion som du hittar när du trycker på Meny-knappen; ”Log DNS Requests”. Tryck på ”Tcpdump is not running” och se vad som dyker upp när du kör igång en applikation. Om det fastnar nåt som du inte gillar, t ex Google AdSense, kan du lägga till IP-numret i din svarta lista.

Stopp där, ropar nu somliga! Hur ska appmakaren få betalt? Well, här får man konsultera sitt samvete. Å ena sidan kan det tyckas elakt och småaktigt att plocka bort annonser ur program som annars skulle kostat pengar – annonser kan ju ses som en sorts passiv betalningsmodell. Å andra sidan blir du registrerad och spårad av annonsförmedlarna. För egen del räcker det senare – jag väljer bort annonserna.

AdAway spärrar även Google Analytics och andra analysprogram som har för avsikt att  studera ditt beteende i de appar som de finns inbakade i.

Enda smolket i glädjebägaren är att AdAway kräver root.

Betyg: ★★★★★
Kostnad: Gratis
Annonser: Nej
Nu har Google vaknat till liv och plockat bort AdAway från Google Play. Du kan ladda ned AdAway med en alternativ appstore som heter F-Droid, eller direkt från AdAways sida hos F-Droid.
Läs mer på AdAways hemsida; http://sufficientlysecure.org/index.php/adaway/

Taggar:, , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Snoka upp snokare med Addons Detector | Diamondroid - 19 juni 2012

    […] för att visa annonser i telefonens huvudmeny, vill säga utanför sin egen app.I kombination med AdAway och DroidWall blir det nu alltså ytterligare lite enklare att få kontroll över, och sedan […]

  2. Guide: Bli av med Google – del 1 | Diamondroid - 7 augusti 2013

    […] Program som blockerar en mängd snokare. Läs mer här! Finns hos […]

  3. Guide: Bli av med Google – del 2 | Diamondroid - 20 augusti 2013

    […] AdAway utmanar förstås Googles affärsidé, så efter ett tag blev appen censurerad och nedplockad från Google Play. Men det fina med Android är ju att man inte behöver Play för att installera en app… Läs mer om AdAway här! […]

Lämna en kommentar