Stenkoll på stjärnhimlen

En typ av appar som verkligen drar nytta av den moderna mobiltelefonens hårdvara är astronomiprogram. Telefonen vet var den är via GPS:en, och känner av det fysiska läget via sensorer och gyron. Det betyder att du kan använda telefonen som ett fönster mot stjärnhimlen, och få information om vad det är du tittar på. Du håller helt enkelt upp telefonen mot himlen, och jämför sedan med skärmen. På så vis kan du enkelt lokalisera ljusstarka stjärnor, planeter, stjärnbilder, meteoriter, satelliter mm.

Star Chart är programmet för dig med en lite vassare telefon, eftersom det kräver en del av hårdvaran. Grafiken är vacker, komplett med stjärnbilder och lensflares från starka stjärnor, tyvärr på bekostnad av att den blir något tungrodd och att den manuella navigeringen känns spattig. Men det är kul att man kan zooma in på stjärnor och planeter och få upp detaljerad information om vad det är man kikar på. Det går att slå av och på visningen av olika objekt, det finns nattläge (skärmen får ett rödfilter för att inte förstöra nattseendet), och om du vet vad du är ute efter går det bra att söka. Det går till så att det dyker upp en liten pil på skärmen. Tanken är att du ska vrida dig runt för att hitta stjärnan på natthimlen. När du närmar dig, markerar programmet objektet på skärmen. I övrigt är det klent med funktioner och inställningar.

Google Sky Map är gratis och utmärkt för att se olika himlakroppar och stjärntecken, men är något begränsad när man vill veta mer om objekten. Det går att söka efter olika himlakroppar på samma sätt som i Star Chart, och det finns ett galleri med bilder från NASA. Programmet är betydligt kvickare än Star Chart, men också mycket enklare i utförande och design.
Ladda ned Google Sky Map
.

Utöver StarChart och Google Sky Map finns det en uppsjö av program för att spåra synbara satelliter och rymdskrot (och, förstås, den internationella rymdstationen). Ett intressant program är Space Junk. Det finns i en gratisversion, men för att skaka loss alla relevanta funktioner krävs det att man betalar ca 30 kr. Det finns flera gratisalternativ, men de är ofta grafiskt rudimentära och verkar mer vända sig till den redan insatta nörden.
Ladda ned Space Junk
.

Det som skiljer Star Chart från andra program i samma genre är framförallt grafiken, som är välgjord och stämningsfull.

Betyg: ★★★½☆
Kostnad: 19 kr
Annonser: Nej
Ladda ned Star Chart

Taggar:, , , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar