Guide: Laga GPS:en i din Samsung Galaxy S2

http://www.crystalxp.net/galerie/en.id.3751-bagg-a-png.htmJag har slitit mitt hår över GPS:en i Samsung Galaxy S2. Den har funkat som den ska en handfull gånger, men för det mesta har den bara letat och letat efter satelliter att låsa mot.

Det är ingen direkt tröst att detta är ett välkänt faktum bland Samsung Galaxy-ägare – redan Galaxy S hade problem med GPS:en, och det finns tusentals forumtrådar kring detta. På Market kan man hitta diverse program som säger sig lösa problemet, men inget av dem har lyckats kicka igång min GPS iallafall.

Efter mycket letande kom jag över den här tråden på XDA-Developers.com (var annars):
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=881941

En av forumets medlemmar har joxat runt i inställningarna och gjort en liten fix som du kan installera i din telefon. Och PRISA GUD – den funkar!

Alternativ för dig som inte har rootad telefon

Den här guiden vänder sig till dig som har en rootad telefon. Om du du inte har rootat din lur, kan det vara värt att först pröva följande innan du vidtar mer drastiska åtgärder:

  1. Installera GPS Status & toolbox. Klicka på Meny-knappen, välj Tools, sedan Manage A-GPS State. Klicka på Download.
  2. Gå ut och ställ dig under bar himmel eller lägg telefonen i ett fönster. Det kan ta ett par minuter innan telefonen får låsning på några satelliter. Du kan se aktuell status i GPS Status & Toolbox.

Om detta inte fungerar, kan du pröva att göra en fabriksåterställning. Observera att du förlorar allt innehåll i telefonen (filer och program som du har på minneskortet berörs ej). Gör därför en backup av viktig data först!

Alternativ för dig med rootad telefon – och som redan försökt med allt

Innan du börjar fiffla kommer ett litet tips som kan fungera:
Installera Faster Fix. Välj Custom i rullgardinsmenyn och fyll i se.pool.ntp.org. Lägg telefonen i fönstret eller gå ut under bar himmel och kolla med GPS Status & toolbox om du får låsning mot några satelliter. Om det inte funkar, är det läge att fortsätta läsa.

Läs igenom hela inlägget innan du börjar!

1. Installera Rom Manager

För att installera fixen så kan du använda Clockwork Rom Manager. Appen finns på Market. Observera att detta kräver en rootad telefon! Installera programmet och klicka på Flash ClockworkMod Recovery.

2. Konvertera scriptet och lägg filen på minneskortet

Jag fick först ett felmeddelande i Clockwork om att koden i fixen var gammal. I denna forumtråd hittar du ett program med vars hjälp du kan konvertera installationsscriptet till ett aktuellt format:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=903598

När du öppnat och sparat om scriptet med hjälp av programmet, så lägger du zipfilen rakt ned på ditt minneskort.

Starta om telefonen och håll samtidigt in volym-upp, hemknappen och startknappen. Efter en liten stund dyker Clockwork-skärmen upp, då kan du släppa knapparna.

3. Gör en säkerhetskopia av telefonen

Först och främst är det bäst att göra en backup av din telefon. Välj Backup and restore genom att stega upp och ned med volymknapparna, välj med hem-knappen. Klicka på Backup, så sparas en kopia av innehållet i din telefon på minneskortet (se till att du har plats ledigt, den brukar väga några hundra MB!)

4. Installera uppdateringen

Välj Install zip from sdcard i Clockwork. Välj sedan Choose zip from sdcard. En lista över alla filer på minneskortet dyker upp. Markera zip-filen och tryck på hemknappen, så installeras uppdateringen. När det är klart är det bara att starta om telefonen.

5. Testa GPS:en

Jag använder programmet GPS Status & toolbox. Jag la min GPS i fönstret och lät den ligga en stund. Efter några minuters betänketid hade jag fått låsning. Och även om det också fortsättningsvis tar en liten stund att låsa, så är det en betydande förbättring mot hur det såg ut tidigare när det inte fungerade överhuvudtaget.

Betyg: ★★★★★
Kostnad:
Gratis
Annonser: Nej

Taggar:, , , , , ,

14 Responses till “Guide: Laga GPS:en i din Samsung Galaxy S2”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php:58 Stack trace: #0 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php on line 58