Bättre tangentbord med Go Keyboard

Om du är ny på det här med Androidtelefoner, så kanske du har noterat att tangentbordet i telefonen är en smula eftersatt. Denna högst primära funktion behandlas tyvärr ganska styvmoderligt av telefontillverkarna. Till följd av detta blommat upp en extern tangentbordsmarknad, där ett par aktörer länge dominerat utbudet: Smart Keyboard och Swype.

Nu finns det dock anledning för bjässarna att se upp. Den smarta mjukvarufabriken Go, som gör en massa bra program till Android, släppte ett eget tangentbord tidigt i våras. Resultatet då var inte särskilt imponerande, men sedan dess har det hänt en del saker under huven. Bland annat har appen fått stöd för svenska, vilket är en rätt väsentlig detalj.

Smart Keyboard må vara ett sabla bra program, men helt problemfritt är det inte. Personligen tycker jag att en del bokstäver har en tendens att gröta ihop sig, vilket ger en del felslag. Jag tycker också att mellanslag är något felplacerad (alternativt för smal). Sist men inte minst lider Smart Keyboard av en del störande mikrofördröjningar i somliga program.

Piltangenter i botten av tangentbordet.

Piltangenter i botten av tangentbordet.

Inget av detta märks av i Go Keyboard. Det går förvånansvärt rappt att skriva, med utmärkt precision. En skön funktion, i synnerhet för oss som saknar en fysisk styrkula, är möjligheten att öppna ett redigeringsläge med piltangenter och olika snabbkommandon som kopiera och klistra in. Det är ett alternativt sätt att markera text (annars får man använda fingret för att flytta den lilla markören i texten, vilket inte alltid är så smidigt). Det går även att ställa in så att piltangenterna lägger sig längst ned på tangentbordet. Nackdelen med detta är att skrivytan krymper ytterligare en smula.

Och ja, det går givetvis att ladda ned olika tangentbordsteman. Det vore ju inte riktigt Go annars…

Go Keyboard kanske inte riktigt kan mäta sig på inställningsfronten i jämförelse med exempelvis Smart Keyboard, och vissa små detaljer i hur tangentbordet beter sig irriterar mig, men inte tillräckligt mycket för att jag ska avfärda appen helt. Förhoppningsvis kommer tiden att slipa ned kanterna, och då kommer det här tangentbordet bli en riktigt vass utmanare till de mer etablerade apparna!

I redigeringsläget (till höger) kommer du åt piltangenter och olika kommandon.

Betyg: ★★★★½
Kostnad: Gratis
Annonser: Nej
Ladda ned Go Keyboard
Lär dig hur du byter tangentbord i din telefon

Taggar:, , ,

6 Responses till “Bättre tangentbord med Go Keyboard”

 1. Magnus Johansson 24 juni 2012 at 20:29 #

  Superbra! Men hur lägger jag samt sparar egna ord? Hittar ingenstans hur jag ska göra.

  • Mattias 25 juni 2012 at 08:08 #

   Det är enkelt! Skriv först ut ordet så det syns i ordlisten ovanför inmatningsfältet. Håll sedan ned fingret på det tills det står ”Saved”. Nu dyker ordet upp i ordlistan nästa gång!

 2. Johan 27 oktober 2013 at 13:19 #

  Fungerar inte alls för mig. Skriver ordet och markerar det, men det dyker inte upp någon list. Har dubbelkollat inställningarna och appen står inställd på att den ska lägga till nya ord.

  • Mattias 27 oktober 2013 at 14:10 #

   Svårt att veta vad det är för problem – jag använder heller inte GO längre utan har växlat till Kii. Använder du XPrivacy eller PDroid eller något liknande? Då kanske du blockerar att appen ska få tillgång till den personliga ordlistan.

 3. Petra 12 mars 2014 at 11:18 #

  undrar om det går att få bort att sina kontaktnamn kommer upp som förslag?

  • Mattias 13 mars 2014 at 08:48 #

   Hej!
   Oklart. Jag använder inte Go Keyboard själv längre. Jag kan däremot rekommendera Kii Keyboard som har just denna inställning, så du kan välja själv om kontakter ska dyka upp eller ej.

Lämna en kommentar