Guide: Installera appar från andra källor än Market

Det kan finnas flera skäl till att man vill kunna installera en applikation direkt från minneskortet. Det vanligaste är nog att en del bra appar inte finns tillgängliga på Market, utan bara går att ladda ned från olika webbsidor. Men oavsett anledning så skadar det inte att känna till hur du installerar ett program manuellt.

Bonus: en ny applikationslåda!

Vi ska testa att ladda ned Alt Drawer, som är en applikation som inte finns i Market. Programmet ger dig en funktionell och snygg applikationslåda (fritt översatt från engelskans Appdrawer – dvs vyn som visar alla dina installerade appar). Det du vinner med Alt Drawer är större valfrihet vad gäller utseende, samt en del fiffiga extrafunktioner.

(Du som använder en tredjeparts launcher har förmodligen redan en modifierad applikationslåda, men den här kan vara värd att kolla in ändå, programmet funkar nämligen lika bra med som utan launcher.)

1. Tillåt installation från ”okända källor”

Av säkerhetsskäl kan du som standard inte installera program som inte kommer från Market. Det är lite mer osäkert att installera applikationer från icke auktoriserade webbplatser, så detta är något man måste godkänna manuellt.

Så här gör du:
Gå till telefonens hemskärm. Klicka på den fysiska Meny-knappen. Välj Inställningar. Rulla ned och klicka på Program. Kryssa för Okända källor. Klart!

2. Ladda ned appen till telefonen

Börja med att starta telefonens webbläsare. Surfa sedan till den här sidan:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1154299
Rulla ner till slutet av inlägget (du kanske förresten vill läsa det först – i synnerhet om du har en rootad lur) och klicka på den enorma Download-länken. Nu kommer filen att laddas ned direkt till telefonen.

3. Installera programmet!

Dra ned rullgardinen i toppen av skärmen, och klicka på den nedladdade filen. Då kommer du till  den vanliga installationsskärmen, där du kan läsa om alla privilegier som programmet vill ha tillgång till. Detta är alltid viktig läsning, men kanske extra viktigt nu när du väljer att installera en app från en sån där  ”okända källa”. Om du tycker att det ser ok ut så trycker du på Installera.

3.1. Försvann länken?

Om du råkar ta bort länken från rullgardinen, så måste du ladda ned en filhanterare för att se filen på minneskortet.

Så här gör du:
Börja med att ladda ned Astro – det är en bra och lättanvänd filhanterare. Klicka på länken så kommer du direkt till programmet i Market!
När du startar Astro så kan det hända att du ser en massa olika kataloger och filer på skärmen. Välkommen till röran på ditt minneskort! Det mesta är bråte skapat av olika program du installerat.

Leta upp katalogen som heter ”download”. I denna bör det finnas en fil som heter AltDrawer0.7.1.apk eller något liknande. Tryck på filen.

Välj sedan Open App Manager. Klicka på knappen Install. Då får du upp den vanliga installationsskärmen.

4. Gör en genväg till appen

När programmet installerats så går du tillbaka till telefonens hemskärm. Långklicka på skärmen och välj Genvägar. Klicka på Program och leta upp Alt Drawer. Vips, nu har du en ikon på skrivbordet som du kan klicka på när du ska öppna din nya applikationslåda!

4.1.
Om du har en tredjeparts launcher så kan du (med all sannolikhet) byta ut ikonen i botten som leder till app-lådan. I Go Launcher EX så långklickar du bara på ikonen (1) och väljer Delete (2). Ikonen förvandlas då till ett litet plus. Klicka på plustecknet och välj Application (3) och sedan klickar du på Alt Drawer (4).
Ångrar du dig så långklickar du på den nya ikonen, väljer Delete, klickar på plustecknet, och väljer sedan App Drawer Icon. Nu har du originallådan igen!

5. Ställ in Alt Drawer

Starta appen, klicka på telefonens Meny-knapp och botanisera runt bland inställningarna. Det enklaste är ju att testa själv. Du kan bland annat byta typsnittets storlek, färg och utseende. Du kan ha en separat bakgrundsbild bara för applikationslådan, välja radavstånd, hur stora (eller små) ikonerna ska vara osv. Enkla inställningar som kan ge ett radikalt annorlunda utseende!

Betyg: ★★★★☆
Ladda ned Alt Drawer!
Kostnad: Gratis
Annonser: Nej

Taggar:, , , , , , , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar