Göm dina kontakter för Google

Något som bidragit till Googles storhet, är det briljanta draget att skapa utmärkta gratistjänster som får folk att självmant vilja hantera sitt privatliv direkt i sökjättens egna databaser. På så sätt indexerar Google, via många myrvägar, sakta men säkert allt du företar dig ner till minsta detalj. Din Androidtelefon är givetvis inget undantag. Telefonen pratar hela tiden med Googles servrar, men vad det är för data som skickas är höljt i dunkel.

Ett sätt att kartlägga din person (och din omgivning) är att ta reda på vad du har för vänner. Det sker genom att synka dina kontakter mot Google,   givetvis som en tjänst – för backup eller så att du ska kunna komma åt dem från andra Googleapplikationer. Varje gång du sedan skapar eller ändrar en kontakt, så skickar telefonen vidare informationen till Google för att uppdatera dem med de nya uppgifterna. Funktionen går att stänga av, men innan du hittat ner i menyerna första gången, har telefonen redan hunnit föra över alla dina kontakter till deras databas. Och när de väl har hamnat i klorna på Google, så blir det mycket svårt att få dem därifrån.

När du installerat CAB Privacy så kan du sluta oroa dig över att funktionen verkligen ligger i träda. Det är inte en exekverbar app, utan programmet skapar helt enkelt ett privat konto, dit du kan flytta alla dina befintliga kontakter, och där du sedan skapar dina nya. Kontot har en strypt synkningsfunktion, så när en kontakt skapas eller modifieras så tror Android att ändringarna skickats till Google. Men i själva verket har ingen data skickats överhuvudtaget. Observera att detta inte kräver root för att fungera!

Kontot hittar du under dina kontakter; Contacts/Accounts. Jag har inte hittat något bra gratisprogram för att enkelt flytta kontakter mellan två olika konton, men med gratisversionen av DW Contacts & Phone kan du flytta över alla kontakter, fem i taget totalt 10 gånger. Om du rensar programmets cache under Settings/Applications/Manage applications/DW Contacts & Phone/Clear data, så nollställs räknaren och du bör kunna få över alla dina kontakter efter lite tråkigt trälande. För att slippa snålböket kan du köpa applikationen till det facila priset av ca 65 kr, eller ladda ned Contact Remover Plus som bara kostar ca 12 kr och gör precis samma sak.

Egentligen är det förstås ett jävla oskick att man ska behöva hålla på så här, men än så länge finns det inga alternativ. En liten ljusglimt är ändå att den här applikationen går att ladda ned från Googles egen marknadplats, det är något som nog inte hade varit möjligt i Apples appstore.

Betyg: ★★★★½
Ladda ned CAB Privacy
Ladda ned DW Contacts & Phone
Köp Contact Remover Plus (12 kr)
Kostnad: Gratis
Annonser: Nej

Taggar:, , , ,

2 Responses till “Göm dina kontakter för Google”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php:58 Stack trace: #0 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php on line 58