Skydda privatlivet del 3: Förhindra autostart av applikationer

Något som kan vara både en fördel och en nackdel med Android, är det faktum att applikationer själva får bestämma huruvida de ska startas automatiskt eller ej. När du startar om telefonen så är följaktligen minst hälften av alla installerade program igång – alla appmakare tycker ju förstås att just deras program är viktigast i hela världen.

Detta ska inte vara något problem vad gäller minneshanteringen (även fast erfarenheten ibland säger något annat), men det kan bli problem ur ett integritetsperspektiv. Många applikationer tar sig väldigt mycket friheter, och om de dessutom startas av sig själva så har man ju ingen kontroll alls.

För att råda bot på detta har man varit hänvisad till så kallade autokillers. Det är program som övervakar startprocessen, och sedan dödar alla appar som gått igång av sig själva (minus viktiga systemfunktioner). Problemet är att dina installerade program kan triggas i gång genom mängder andra händelser, vilket innebär att autokillers stänger ned program som sedan startar sig själva igen efter en stund. Varpå de stängs ner igen – och startas efter ytterligare en tid. Nackdelen med detta är förstås att det drar batteri.

En alternativ lösning

Som tur är så går ju det mesta i Android att fixa. Ett program som tar sig an detta problem är applikationshanteraren Gemini App Manager. Förutom att utföra de sedvanliga uppgifterna (avinstallation, backup till och från minneskortet, döda pågående processer, rensa cache etc) så har detta program en annan unik funktion: det låter dig bestämma vilka appar som ska ha tillåtelse att starta sig själva. Dels vid uppstart, men du kan också filtrera bort de händelser som triggar igång applikationen.

Det säger sig självt att detta kan vara mer eller mindre riskabelt, i synnerhet om du sitter och petar i en systemapplikation. Men ibland kan det vara motiverat. Personligen tycker jag inte om att Facebook ständigt startar sig själv. Det går lätt att fixa med Gemini App Manager. Själva Facebook-appen funkar alldeles utmärkt utan denna funktionalitet, med enda skillnaden att det är jag som bestämmer när den ska uppdatera eller ej.

Fler bra funktioner

I Gemini App Manager kan du markera flera applikationer för avinstallation. Dessa plockas sedan bort utan att du måste godkänna var app för sig, vilket är gängse ordning i andra program. Detta kräver dock en rootad telefon.

Programmet kan också visa vilka program som har tillgång till känsliga privilegier (funktioner som att ta bilder, spela in ljud, skicka SMS osv). Du kan inte blockera dessa privilegier, men det går bra att frysa misstänkta applikationer.

Det finns en användbar filterfunktion, så att du enkelt kan sålla ut program som du vill greja med (se bilden till höger).

En hjälpfunktion ökar förståelsen för hur programmet fungerar och vad olika privilegier innebär.

Nackdelar

Gränssnittet är en smula pilligt och rörigt. Det funkar på min stora skärm, men jag kan tänka mig att det blir klurigt att träffa rätt på en mindre lur. Det skulle också vara skönt om man kunde få slå av på applikationers privilegier direkt från Gemini App Manager. Ett lite mer komplett paket med andra ord. Programmet kräver root för tyst avinstallation och för att ändra startprivilegier.

Slutsats

I kombination med DroidWall och LBE Security Service får du nu ännu större befogenhet att själv bestämma vem som ska få tillgång till vad och när detta ska ske. Det är ju trots allt din personliga data det handlar om, och då är det minsta man kan begära att det också är du som har kontrollen.

Det ska dock poängteras att det är förenat med en viss risk att använda programmet. Men så länge du tillämpar en smula sunt förnuft, och undviker att gräva i systemapplikationernas inställningar, så ställer du förhoppningsvis inte till med någon större skada.

Betyg: ★★★★½
Ladda ned Gemini App Manager
Kostnad: Gratis
Annonser:
Nej
Root: För vissa funktioner

Taggar:, , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. 3 appar för bättre säkerhet i din mobil | Diamondroid - 24 augusti 2011

    […] att gå igång. Appen har dessutom flera andra bra verktyg. Modifiering av autostart kräver root. Läs mer om Gemini App Manager!Relaterade inlägg:Skydda privatlivet del 3: Förhindra autostart av applikationerVad får dina […]

Lämna en kommentar