Skydda privatlivet del 2: Stryp privilegier

Det är lätt att, av obetänksamhet eller okunskap, godkänna nedladdade applikationers privilegier, utan att vidare tänka på vad det innebär för din personliga integritet. Jag har tidigare skrivit en del om appar som gör din telefon lite säkrare. En är Droidwall, som är en enkel men oumbärlig brandvägg. En annan är Privacy Blocker, som kan modifiera applikationernas privilegier i efterhand.

LBE Security Service är en hyfsat ny app i denna genre. Programmet lägger sig i bakgrunden och övervakar alla processer i telefonen i realtid. När en intet ont anande applikation försöker accessa något som kan betraktas som känsligt, så varnar LBE via en popupruta, ungefär som brandväggen gör på din hemdator. Du kan då välja huruvida det aktuella programmet ska få tillåtelse eller ej. Det går givetvis att spara ditt val, så du slipper bli störd vid nästa tillfälle.

Du kan också anmäla om du vill att vissa applikationer helt ska exkluderas från LBEs allseende öga. Systemapplikationer betraktas initialt som säkra program, men du kan – på eget bevåg ska tilläggas – naturligtvis modifiera dessa appar också.

Vad LBE ska varna för går att ställa in – alla appar kan accessas och det går att förbjuda saker man inte tycker att en viss applikation bör få tillgång till. Detta inkluderar exempelvis internetaccess, telefonens unika ID (telefon- och IMEI-nummer etc), GPS, SMS osv. Via en loggfil kan du sedan kika på vad dina applikationer pysslar med.

LBE har ett mycket intuitivt gränssnitt, med hjälpsamma texter som förklarar hur saker och ting fungerar. Det enda lilla orosmolnet är programmet i sig – det är baserat på sluten källkod och kräver root för att fungera. Som tur är går det alltid att vara supersafe och blockera LBE med DroidWall :).

Den här artikeln visar tydligt på behovet av att inte låta appar snoka runt som de vill.

Betyg: ★★★★★
Ladda ned
LBE Security Service
Kostnad:
Gratis
Läs mer om LBE.
Annonser: Nej

Taggar:, , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Skydda din integritet med Privacy Blocker | Diamondroid - 8 juni 2011

    […] det. När programmet funkar som det ska så gör jag en ny recension. Tills dess rekommenderar jag LBE Security Service istället.Ladda ned Privacy Blocker Supportforum Kostnad: ca 13 kr Annonser: Nej Relaterade […]

  2. Skydda privatlivet del 3: Förhindra autostart av applikationer | Diamondroid - 20 juni 2011

    […] tyst avinstallation och för att ändra startprivilegier.SlutsatsI kombination med DroidWall och LBE Security Service får du nu ännu större befogenhet att själv bestämma vem som ska få tillgång till vad och […]

  3. PDroid – en seriös utmanare till LBE Security Service | Diamondroid - 19 december 2011

    […] värnar privatlivet, till exempel DroidWall – den snudd på obligatoriska brandväggen. Eller LBE Privacy Guard, som vaktar på appar som vill använda sig av integritetskränkande rättigheter. Och Permissions […]

Lämna en kommentar