Guide: Hur du byter tangentbord i telefonen

Det inbyggda tangentbordet i Android lämnar fortfarande en del i övrigt att önska. Som tur är finns det alternativ. I den här texten kommer jag gå igenom hur du ställer in Smart Keyboard Pro, som är späckat med inställningar och fiffiga funktioner som gör det mobila skrivandet enklare. Det har också svensk layout (och en bra ordbok) vilket underlättar betydligt. Andra alternativ är Scandinavian Keyboard, SlideIT, SwiftKey mfl.

Du laddar ned ditt nya tangentbord från Market, precis som vilken app som helst. Titta efter om det finns en svensk ordbok avsett för programmet. Ladda i så fall hem den också. Ordböcker är (av någon outgrundlig anledning) inte globala utan måste skapas individuellt för olika appar, så det är inte alltid säkert att det finns någon till just det program du valt.

När installationen är klar så trycker du på din Hem-knapp och sedan på Meny-knappen. Välj Inställningar och sedan Språk och tangentbord. Om allt gått vägen ska du mötas av den här skärmen:

Kryssa för ditt nya tangentbord. Det är nu klart att använda, men du vill troligtvis ställa in det först. Klicka på Smart Keyboard Pro settings.

Välj språk

– Först och främst kan det vara klokt att byta språk. Klicka på Language och sedan på Current Language. Här väljer du Svenska.
– Om du vill ha ett extra språk att alternera mellan så väljer du det under Language Selection Key. Då kommer det dyka upp en snabbknapp på tangentbordet för att snabbt kunna växla mellan språken. Det kräver dock att du också har installerat dessa språks ordböcker. Det sker smidigast genom att klicka på Download dictionary. Notera att du måste bocka för både svenska och dina andra språk.
Tryck på tillbaka-pilen för att komma till huvudmenyn.

– Klicka på General Settings. Bocka i T9 Next key. Detta ger en ”Next”-knapp som fungerar ungefär som tab på datorn för att hoppa mellan olika inmatningsfält. Den syns bara när den behövs.
– Bocka för Show preview popup. Det ger dig en liten förhandstitt på den bokstav du just tryckt på.
– Bocka för Show alt labels, vilket visar alternativa tecken på tangenterna.
Tryck på tillbaka-pilen för att komma till huvudmenyn.

De smarta funktionerna

– Välj Text prediction. Här ställer du in de smarta funktionerna i programmet. Jag rekommenderar Auto-capitalization, Quick fixes, Show suggestions, Auto-complete, Smart Dictionary, Learn new words, Period on double space och T9 length priority. Till syvende och sist är det förstås tycke och smak som råder, alla har ju sina egna preferenser för vad som känns bekvämt.
Tryck på tillbaka-pilen för att komma till huvudmenyn.

Ljud och vibration

– Välj Sound and vibrate. Syftet med vibrationer är förstås att simulera känslan av att trycka ned en tangent. Jag tycker personligen att det kan bli en liten fördröjning när jag använder vibration på tangentbordet. Förmodligen funkar det bättre på din telefon än på min gamla slöa lur. Annars kan du slå av vibrationerna i den här menyn. Här kan du också slå på ljud, men om du inte vill bli betraktad som paria av din omgivning kan det vara klokt att låta det vara avstängt.
Tryck på tillbaka-pilen för att komma till huvudmenyn.

Backa upp inställningarna

– När du är klar med dina inställningar kan det vara förnuftigt att säkerhetskopiera dem. Klicka på Backup settings, och sedan Backup to SD Card. Då sparas inställningarna på ditt minneskort.

Aktivera tangentbordet

Nu är det bara ett steg kvar. Starta något program där du kan mata in text,
t ex Meddelanden. Skapa ett nytt meddelande och tryck sedan in och håll kvar fingret på inmatningsfältet. Det kommer upp en meny. Välj Indatametod. Här väljer du ditt nya tangentbord. Nu kan du sätta igång och skriva!

Tryck ned och håll kvar fingret på ett inmatningsfält för att få upp menyn till vänster. Välj Indatametod eller Input method. Sedan markerar du det tangentbord som du vill använda.

Mera tips:

– Tryck på 123-tangenten för att få fram siffor och olika specialtecken. Tryck på 123-tangenten igen för att komma tillbaka. Håll in 123-tangenten för att komma till tangentbordets inställningar.
– Om du klickar på SV-tangenten så växlar du mellan dina olika språk (om tangenten inte syns, så är det för att du aldrig valde något alternativt språk).
– Håll inne retur för att få fram en skärm med smileys.
– Håll inne en bokstavstangent för att skriva specialtecknet som syns ovanför bokstaven.
– Tryck två gånger på Shift-tangenten för att aktivera caps lock.

Tryck på 123-tangenten (här ABC) för att få upp specialtecken. Tryck på ABC för att komma tillbaka. Om du håller ned retur får du upp en meny med smileys.

Läs mer om Smart Keyboard Pro här!

Lycka till!

Taggar:, ,

6 Responses till “Guide: Hur du byter tangentbord i telefonen”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php:58 Stack trace: #0 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp in /home/mokise/domains/diamondroid.com/wp-content/themes/skeptical/includes/theme-comments.php on line 58