Vad får dina appar göra, egentligen?

Innan man installerar ett program i en Androidtelefon, måste man godkänna appens ”permissions”. Det är en lista på saker som programmet vill ha tillgång till i din telefon. En SMS-applikation vill ju t ex normalt ha tillstånd att läsa och skriva SMS, och för att skicka SMS måste den ha tillgång till dina kontakter. Utöver det kan det finnas ett flertal privilegier som programmet kanske inte alls bör ha tillgång till.

Det är lätt att slentriangodkänna dessa krav, man orkar inte läsa igenom listan varje gång, och det är inte heller alltid helt begripligt vad de innebär mer exakt. Så att det ibland slinker med tillstånd som man inte borde ha godkänt är kanske inte så konstigt.

Därför kan det vara smart att göra en reality check ibland. Med aSpotCat är detta en smal sak. Appen scannar igenom din lur och visar sedan vad apparna har tillåtelse till. Du kan t ex se alla appar som har fått lov att skicka SMS eller ringa (vilket ju kostar pengar), läsa dina kontakter (vilket är en integritetsfråga) eller läsa och skriva på minneskortet (som är en ren säkerhetsfråga).

Gränssnittet är överskådligt och intuitivt, du kan t ex få upp en lista på alla program och sedan klicka på den app du är intresserad av. Då får du upp alla permissions för just den applikationen. Du kan också surfa åt andra hållet, dvs välja en specifik permission och sedan se alla appar som har tillstånd att göra just det. Genom att klicka på ”Details”-knappen kan du se mer specifikt vad en permission har tillstånd att göra. Det kan bitvis vara lite obehaglig läsning…

Betyg: ★★★½☆
Ladda ned aSpotCat
Kostnad:
Gratis

1

Taggar:, , ,

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar