Guide: Så byter du launcher i din telefon

En så kallad launcher är ett program som tar hand om hemskärm och applikationer i din telefon. En bra launcher tillför många extra funktioner. Det kan vara fler hemskärmar, ett bättre sätt att bläddra mellan dem, skräddarsydda widgets, applikationshantering, smarta genvägar, visuella effekter mm. Det finns många olika typer, allt från mycket enkla till högst avancerade med massor av inställningar.

Du laddar ned en ny launcher från Market som vilken applikation som helst. Den installeras också precis som vanligt. Du kan pröva med exempelvis
Go Launcher EX
, som är ett alldeles utmärkt program. Andra tips är ADW Launcher, LauncherPro och Zeam. Pröva att söka på ”Launcher” i Market så får du ännu fler alternativ.

När installationen är klar och du trycker på din hem-knapp, så poppar den här dialogrutan upp:

Här väljer du den app du just installerat. Det kan vara klokt att pröva den innan du markerar ”Use by default for this action”, vilket annars tar bort dialogrutan och cementerar ditt val (detta går dock alltid att nollställa via Inställningar > Program > Hantera program. Välj din launcher och klicka på knappen ”Rensa standard”). Du kan också installera Home switcher som gör det enklare att byta tillbaka.

Här kan du se den rätt subtila förändringen i gränssnittet mellan min vanliga launcher (Go Launcher EX) och ADW Launcher i sitt grundutförande.

Det första du märker när du startar din nya launcher är förmodligen att dina gamla widgets och ikoner har försvunnit. Det är ingenting att oroa sig för – de finns fortfarande kvar. Varje launcher har sina egna inställningar för vad som syns på hemskärmarna, så om du byter tillbaka till ditt original så bör allt se ut som vanligt igen. Tyvärr går det inte att använda samma inställningar mellan olika launchers, så du kommer få lägga till genvägar och widgets en gång till i din nya.

Här ser du inställningsmenyn för Go Launcher EX. Som synes finns det en hel del att fiffla med.

Tryck på Meny. Du bör nu ha två alternativ för inställningar – den ena hör till din launcher. Nu är det bara att börja botanisera runt och skräddarsy hur den ska uppföra sig. Resultatet märker du sedan på hemskärmen och i din applikationslåda.

Alla launchers har lite olika sätt att uppföra sig på, så det går inte att göra någon generell guide. Det allra bästa är att du själv testar. Blir du inte nöjd kan du alltid avinstallera applikationen, då får du tillbaka din gamla hemskärm igen.

1

Taggar:,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Guide: Installera appar från andra källor än Market | Diamondroid - 15 september 2011

    […] vad gäller utseende, samt en del fiffiga extrafunktioner.(Du som använder en tredjeparts launcher har förmodligen redan en modifierad applikationslåda, men den här kan vara värd att kolla in […]

Lämna en kommentar