Skydda din integritet med Privacy Blocker

Uppdatering:
Jag kan inte längre rekommendera den här applikationen. Programmet verkar vara övergivet i ett stadium med alldeles för mycket buggar och krascher. Om appen fortsätter utvecklas så gör jag en ny recension. Tills dess rekommenderar jag istället LBE Security Service eller Permissions Denied.

Originaltext:

Ett problem med många appar är att de, utifrån sitt sagda syfte, ofta vill ha en mängd irrelevanta rättigheter. Varför ska t ex den nyss nedladdade kameraapplikationen kunna skicka SMS? Varför ska spelet kunna spela in ljud? Varför ska så många appar veta vem jag är?

Vissa applikationer har givetvis fullt legitima funktioner som behöver dessa behov, men påfallande många har det inte. Ett sätt att lösa detta är att använda Privacy Blocker, som analyserar installerade applikationer och hittar integritetskränkande rättigheter.

Det som sedan sker är mycket intressant: Privacy Blocker sparar ned en kopia av originalet, skriver om appen och plockar i den processen bort de kränkande rättigheterna. Sedan installerar programmet den nya versionen på din telefon!

På så vis kan man fortsätta använda appar som tidigare verkade suspekta. De rättigheter du plockat bort stöds helt enkelt inte längre.

Programmet är ganska segt och har ett plottrigt gränssnitt som man behöver förstoringsglas och små flickfingrar för att kunna navigera bekvämt i, men det blir förhoppningsvis bättre framöver. För tillfället kan man också bara ta bort de rättigheter som Privacy Blocker själv föreslår, men efter kontakt med utvecklaren är det bekräftat att man i framtiden ska kunna välja själv från alla krävda rättigheter.

En bonus är att det INTE krävs root för att kunna använda programmet. För den som först vill testa, finns det en gratisversion som heter Privacy Inspector. Den kan kontrollera rättigheter, men inte spara om programmen.

Ladda ned Privacy Blocker
Supportforum
Kostnad: ca 13 kr
Annonser:
Nej

Taggar:, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Skydda privatlivet – del 2 | Diamondroid - 7 juni 2011

    […] telefon lite säkrare. En är Droidwall, som är en enkel men oumbärlig brandvägg. En annan är Privacy Blocker, som kan modifiera applikationernas privilegier i efterhand. LBE Security Service är en hyfsat ny […]

Lämna en kommentar